Із Сігалом і «запрошеним» народом: Путін розпочав свій четвертий президентський термін

08.05.2018
Із Сігалом і «запрошеним» народом: Путін розпочав свій четвертий президентський термін

Путін: «Я тут надовго».

У Москві відбулася інавгурація президента Росії — шоста така церемонія з моменту розпаду СРСР і четверта за участю Володимира Путіна, який вчергове переміг на президентських виборах 18 березня цього року. 
 
 
Церемонія відбулася за встановленою процедурою, хіба що цього разу до Андріївської зали Великого кремлівського палацу запросили ще й волонтерів, які брали участь у передвиборчій кампанії Путіна.
 
Серед зарубіжних гостей, окрім послів держав, також були помічені особисті друзі Путіна — екс-канцлер ФРН Герхард Шредер та актор американських бойовиків Стівен Сігал. 
 
На Соборній площі Кремля, де зібралися запрошені п’ять тисяч гостей, були встановлені екрани, з яких вони могли спо­стерігати за церемонією. 
 
Інавгурація стартувала опівдні за московським часом. За встановленим протоколом, Путін виголосив текст присяги з 33 слів з рукою на примірнику російської Конституції, який був виготовлений 1996 року спеціально для таких нагод.
 
Далі пролунав гімн Росії, після чого Путін отримав символи президентської влади — штандарт та знак президента.
 
Потім уже як новий президент Росії Путін зачитав інавгураційну промову. Вона була короткою — лише дві з половиною хвилини.
 
І очікувано стандартною — ще не все добре в нашій країні, але буде краще, давайте об’єднувати наші зусилля («Росія зіштовхувалась з безліччю смут, але завжди відроджувалась, як птах Фенікс»).
 
«Ми одна потужна команда, якій під силу будь-які, навіть найскладніші завдання», — переконував Путін усіх і самого себе.
 
Ця частина церемонії завершилася артилерійським салютом. Далі Путін вийшов на Соборну площу, щоб постати перед лицем (запрошеного) народу, а завершилася офіційна церемонія богослужінням у Благовіщенському соборі Кремля. 
 
Нагадаємо: Путін вперше став президентом у 2000 році. І відтоді майже незмінно править країною (за винятком чотирирічної перерви в 2008—2012 роках, коли був змушений поступитися місцем Дмитру Медведєву, адже йти ще на один строк не дозволяв закон).
 
Аби ВВП міг якнайдовше залишатися на посаді, були внесені зміни в російську конституцію, завдяки їм президентський термін збільшився до шести років. Відтак Путін керуватиме РФ до 7 травня 2024 року. Тоді період його перебування на президентській посаді складе 20 років. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Напередодні інавгурації по всій Росії прокотилася хвиля протестів «Він нам не цар», влаштованих опозицією.
 
Антипутінські мітинги пройшли в десятках міст РФ, було затримано близько 1600 осіб.
 
Найбільше затриманих — у Москві, Санкт-Петербурзі та Челябінську. Зокрема, у російській столиці був затриманий опозиційний лідер Олексій Навальний.
 
Йому загрожує адміністративний арешт. У прес-службі московської поліції повідомили, що Навального звинувачують в організації неузгодженої масової акції.