Не вирвати коріння: кримські татари гуртуватимуться у 54-ту річницю депортації

11.05.2018
Мешканці Криму приєднаються до хвилини мовчання у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 18 травня, про це заявив лідер Меджлісу Рефат Чубаров.
 
Жалобні заходи, присвячені трагічній даті, пройдуть у багатьох містах України.
 
Найбільш активно проти країни-окупанта люди виступлять на півдні країни: в Херсоні, Генічеську, Новоолексіївці, а також у Львові. У Дніпрі  заплановано захід і в Музеї Голокосту.
 
Лідер Меджлісу Рефат Чубаров закликав усіх кримських татар в окупованому Росією Криму 18 травня, у День пам’яті жертв депортації, вшанувати пам’ять загиблих молитвою та хвилиною мовчання.
 
«Те, що російські окупанти щодня скоюють злочини проти кримськотатарського народу — очевидний факт для всієї світової громадськості, — заявив Рефат Чубаров. — Лукавство чинуш добре проявляється в їхнiх спробах лити крокодилячі сльози про загиблих у той час, коли десятки ще живих представників нашого народу мучаться у таборах та в’язницях».
 
На думку глави Меджлісу, люди повинні виявити рішучий протест офіційній політиці окупантів у Криму та організовано вийти до пам’ятників, які активісти кримськотатарського народу встигли встановити за роки сучасної окупації.
 
На переконання Чубарова, сам факт того, що мешканці Криму приєднаються до цієї акції, стане красномовною демонстрацією непокори владі російських окупантів.
 
День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу під патронатом офіційної української влади  проходитиме в нашій країні вже четвертий рік поспіль.
 
У нинішньому травні ці заходи будуть ще більш багатолюдними та інтернаціональними. 
 
Нагадаємо, 18 травня 1944 року з території півострова Крим бійці радянської армії відправили до Середньої Азії перший ешелон кримських татар.
 
Усього було депортовано понад 180 тисяч осіб, багатьом з яких уже не судилося повернутися на Батьківщину.
 
Під тиском російських спецслужб та пропагандистів Кремля, кримськотатарський народ витісняють iз території анексованого Росією Криму.
 
За словами активіста Меджлісу кримськотатарського народу Риза Шевкієва, понад 10 відсотків корінного народу просто вигнали під надуманими приводами з території півострова. 
 
За чотири роки окупації до різних міст материкової частини України виїхало понад 20 тисяч кримських татар. Ця «м’яка» форма депортації, за словами Шевкіева, лише початок операції з повного знищення малого народу та його культури.