Верховна Рада розгляне підвищення штрафів за заподіяну довкіллю шкоду

15.05.2018
У  Міністерстві екології та природних ресурсів триває робота над десятьма законопроектами, що стосуються відходів.
 
Один iз них — проект базового закону про відходи, а ще дев’ять регламентують умови поводженя з відходами в різних секторах. Також у міністерстві хочуть, аби була переглянута політика штрафів.
 
«Із досвіду країн Європейського Союзу  бачимо, що штрафи піднімалися одразу після запровадження таких норм і контролю за їх виконанням. Ми теж ідемо цим шляхом. Міністерство екології запропонувало українському парламенту суттєве підвищення всіх штрафів в адміністративному кодексі, які стосуються шкоди навколишньо­му середовищу», — повідомив міністр екології Остап Семерак.
 
Новий законопроект є спільною роботою Мінприроди з народними депутатами. Він уже пройшов схвалення на засіданні профільного комітету.
 
Найгарячіша дискусія точилася навколо традиційного спекулятивного аргументу, що українське суспільство бідне, а тому піднімати штрафи не на часі.
 
Але, за здоровою логікою, саме ця обставина й здатна допомогти швидкому втіленню природоохоронного законодавства.
 
Переконавшись один раз, що нерозумне поводження зі сміттям влітає в копієчку, мало кому захочеться наражатися на штраф наступного разу.
 
Нагадаємо, в листопаді 2017 року уряд розглянув та схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує європейські принципи поводження з усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.
 
Нова стратегія передбачає запровадження принципів циклічної економіки та розширеної відповідальності виробника. Це має заохотити бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці.
 
Також документом передбачено впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка вже давно працює в Європейському Союзі.