Патріотичний внесок: п’ятий Ше.Fest активізує доброчинців

15.05.2018
Патріотичний внесок: п’ятий Ше.Fest активізує доброчинців

Ше.Fest — це погляд на неканонічного генія Тараса Шевченка. (Фото з сайта biggggidea.com.)

У кожної нації є свої герої, які надихнули свою країну на власну державу. Ні для кого не секрет, що в Україні — це Тарас Шевченко, нагадують організатори мистецько-просвітницького фестивалю Ше.Fest.
 
 
І визнають, що лідерів нації нав’язують дуже старанно, втім, не завжди вдало, починаючи зі школи.
 
 
«Наша команда бачить Шевченка інакше — цікаво, натхненно і цілком вмотивовано він є нашим лідером не зі шкільної програми, а за покликом серця, — каже автор проекту Юлія Капшученко. — Саме тому ми обрали для проведення фестивалю село, де малим та босим бігав той самий Тарас, якого дехто ненавидить, хтось зневажає, а ми любимо і прагнемо зробити так, щоб його полюбив кожен українець, а ненавиділи — лише воріженьки». 
 
Ідея проведення першого фестивалю з’явилася у 2014 році, саме у той період наближався ювілей Тараса Шевченка. І знайти Кобзаря вирішили не у формальних вшануваннях.
 
Ше.Fest — це фестиваль, де кожен може побачити Шевченка не в заяложеному образі пророка, а Шевченка-фріка, хіпстера і все-таки генія: українського і сучасного, близького та навіть малого та босого — різного, проте зрозумілого кожному.
 
За п’ять років креативної, натхненної і невпинної праці оргкомітету над фестивалем Тараса Шевченка Ше.Fest  у нас з’явилися тисячі прихильників сучасного і модерного Григоровича в багатьох містах країни, констатують «шефестівці». І це надихає продовжувати традицію.
 
Гасло цьогорічного Ше.Fest’у, який проходитиме у Моринцях на Черкащині 18-19 серпня, — «Талан бути вільним». У ньому візьмуть участь до двох десятків українських гуртів, які, зокрема, вже зараз готують пісні на слова Шевченка.
 
Окрім того, буде ніч акустичної музики. На гостей знову чекає просвітницька галявина, де виступатимуть письменники, барди, кобзарі, науковці, талановиті гурти та відбудеться поетичний батл із визначенням Ше.Поета фестивалю.
 
Традиційно діятиме дитяча галявина, ярмарок та наметове містечко. На театральній сцені будуть постановки за Шевченковими творами. Для всіх охочих проведуть екскурсії Тарасовими місцями. (До речі, в дні фестивалю у Моринцях заборонено продавати та вживати алкогольні напої).
 
Ше.Fest знову зареєструвався на Спільнокошті. Доброчинну фінансову підтримку минулого року надали 152 людини, було зібрано 50 521 гривню.
 
Організатори фестивалю уточнюють: зібрані на Спільнокошті гроші спрямують на те, щоб запросити крутих артистів музичної сцени, які будуть популяризовувати не лише Шевченківську творчість, а й місце, де народився Тарас.
 
«Внесок буде чимось більшим, ніж гроші, — каже Юлія Капшученко. — Це буде вклад у розуміння себе — українця та в підтримання Шевченка-вільнодума і митця, яким він був і лишається вже протягом двох століть».