Неможливе — можливо: США таки перенесли своє посольство в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима

15.05.2018
Неможливе — можливо: США таки перенесли своє посольство в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима

Чи не заведуть нові вказівники до спалаху протистояння?

Сьогодні, у день 70-річчя заснування держави Ізраїль відбулося раніше анонсоване президентом Дональдом Трампом перенесення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

 

Під посольство тимчасово переобладнали будівлю американського консульства в тихому єрусалимському кварталі Арнона.

 

Окрему ж будівлю посольства мають звести лише до кінця наступного року.

 

Трампу закони не писані 

Тихий і спокійний район Арнона в південній частині Єрусалима в понеділок, 14 травня, став центром світової уваги.
 
На вулиці, що веде до консульства США заздалегідь вивісили ізраїльські та американські прапори та нові дороговкази на івриті, арабською та англійською мовами.
 
На «урочисту церемонію» були запрошені всі 86 акредитованих в Ізраїлі послів зарубіжних країн, але свою присутність на цьому пропагандистському дійстві підтвердили лише 34 з них, головним чином васали Вашингтона. Втім також і двох країн-членів ЄС: Угорщини та Чехії.
 
Саме ці дві країни, які віддають перевагу зв’язкам iз Вашингтоном i Москвою, а не Брюсселем, заблокували спільну заяву Євросоюзу про бойкот цього заходу. 
 
«Я закликаю всі країни піти за прикладом США та перенести свої посольства до Єрусалима, тому що це буде сприяти справі миру», — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.
 
Очікують, що до цього заклику дослухаються дві проамериканські країни: Гватемала та Парагвай. США були представлені на «церемонії» міністром фінансів Стівеном Мнучіним,  донькою Трампа Іванкою та зятем Джаредом Кушнером, єврейським націоналістом і заразом радником президента Трампа.
 
Ізраїльська поліція повідомила, що до охорони церемонії відкриття посольства США та прилеглих території залучили близько тисячі правоохоронців, передає агенція «Франс Пресс».
 
У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення туди посольства, у такий спосіб він виконав обіцяне під час виборчої кампанії.
 
Це його рішення, що суперечить усталеній політиці Сполучених Штатів на Близькому Сході, наразилося на критику.
 
Міжнародна спільнота переконана, що питання про статус Єрусалима має вирішуватися на ізраїльсько-палестинських переговорах з цього питання. Визнання США Єрусалима столицею Ізраїлю також засудила ООН.
 
«Залиште сподівання. Цей конфлікт — не вирішити»
 
До чого може призвести рішення США перенести посольство до міста, котре є яблуком розбрату для ізраїльтян і палестинців?
 
Безумовно, що перенесення посольства в Єрусалим спричинить новий спалах напруженості між Ізраїлем і палестинцями, загострення протистояння з кровопролиттям серед палестинців та можливими спробами терористичних замахів на будівлю посольства.
 
Саме з огляду на безпеку ди­пломатів спершу в дипломатичному представництві США в Єрусалимі буде працювати тільки американський посол в Ізраїлі Девід Фрідман і ще кілька співробітників.
 
Як очікується, повністю переїзд посольства завершиться за кілька років. Дипломатичне відомство розташується або в приміщеннях колишнього консульства, або для нього побудують новий комплекс.
 
Територія посольства перебуває неподалік від так званої «зеленої лінії» — демаркаційної лінії, що розділяла територію Ізраїлю та Йорданії після війни 1948 року.
 
«Парадоксальним чином, перенесення посольства не має прямого впливу на місто, але, з іншого боку, воно спричинить величезні наслідки», — сказав у розмові з «Німецькою хвилею» Даніель Зайдман, американсько-ізраїльський адвокат і засновник НКО Terrestrial Jerusalem.
 
«Ще ніколи Єрусалим не був настільки розділений і нестабільний, а його статус ще ніколи не був таким суперечливим. Переїзд американського посольства нічого не змінить. З іншого боку, рішення перенести посольство в Єрусалим стало смертним вироком для керівної ролі США в політичному врегулюванні відносин між Ізраїлем і Палестиною», — додає Зайдман.
 
Адміністрація Трампа неодноразово заявляла, що працює над новим мирним планом врегулювання відносин між ізраїльтянами і палестинцями, але рішення з переїздом посольства в Єрусалим стало однозначним сигналом, що адміністрація Трампа не є нейтральним арбітром, а займає чітку проізраїльську та антипалестинську позицію. 
 
Палестинці хочуть створити власну державу зі столицею в Східному Єрусалимі, територія якого була окупована Ізраїлем у ході шестиденної війни в 1967 році.
 
У 1980 році Ізраїль анексував Східний Єрусалим і оголосив об’єднане місто своєю столицею. Більшість країн міжнародної спільноти не визнала цей крок.
 
Теперішнє рішення США ігнорує той факт, що палестинці також мають тісні зв’язки зі стародавнім містом, яке є священним і для мусульман, і для іудеїв, і для християн.
 
На кордоні між Сектором Гази та Ізраїлем щотижневі масштабні протести проти визнання адміністрацією Трампа Єрусалима столицею Ізраїлю тривають iз 30 березня 2018 року.
 
Внаслідок сутичок палестинців з ізраїльськими військовими на акціях протесту загинули близько 50 демонстрантів, сотні — поранено.
 
Сьогодні, тобто наступного дня після відкриття посольства, палестинці відзначають також «День Накба», або день катастрофи, згадуючи про майже 700 тисяч арабських біженців унаслідок арабсько-ізраїльської війни 1947—1949 років і шестиденної війни 1967-го.
 
Цього дня відбуваються марші та демонстрації. Ізраїльська армія вже заявила, що планує майже вдвічі збільшити кількість своїх військових на кордоні з Сектором Газа та Західним берегом річки Йордан.
 
Переміщення посольства США до Єрусалима є чітким посланням для палестинців, переконаний Даніель Зайдман: «Залиште сподівання. Цей конфлікт — не вирішити».