СБУ передала музею Тараса Шевченка унікальні архівні документи

18.05.2018
СБУ передала музею Тараса Шевченка унікальні архівні документи

Унікальні архівні документи передані музею Тараса Шевченка у Каневі. (Фото надане прес-службою обласного управління СБУ.)

Під час робочого візиту на Черкащину голова СБУ Василь Грицак передав у Каневі музею Тараса Шевченка унікальні архівні документи про Володимира Науменка, видатного дослідника творчості Кобзаря. 
 
 
Про це «Україні молодій» повідомили у прес-службі управління СБУ в Черкаській області.
 
 
Як зазначив під час передачі матеріалів Василь Грицак, СБУ проводить постійну роботу зі зняття грифів із засекречених радянськими спецслужбами архівних матеріалів, тож їх оприлюднення сприяє відновленню історичної справедливості.
 
Адже гібридна війна РФ має на меті знищити нашу ідентичність, стерти минуле та позбавити майбутнього. 
 
За його словами, російські спецслужби діють за давно розробленим сценарієм, як і сто років тому перекручують події, лицемірно маніпулюють фактами, а всіх незгодних намагаються знищити.
 
«Тарас Шевченко був пророком, попереджаючи про підступність «наших братів». Тоталітарний радянський режим нещадно боровся з українською інтелектуальною елітою. Тому чимало видатних діячів потрапило в жорна цієї машини смерті. Нам важливо пам’ятати імена патріотів, які відстоювали наше право на вільний розвиток та національну унікальність», — зазначив очільник Служби безпеки України і наголосив, що однією із таких знакових для України особистостей є Володимир Павлович Науменко — видатний педагог, науковець, культурний та громадський діяч, поборник культурної самобутності українців. Він був однією з найпрогресивнiших i найвпливовiших постатей свого часу.
 
Тож співробітники спецслужби віднайшли архівно-кримінальну справу №232 проти Володимира Науменка і передали її копію музею.
 
«Володимир Науменко, який зробив значний внесок у збереження та популяризацію творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка, був арештований, а вже наступного дня розстріляний та похований катами у загальній могилі разом з іншими жертвами більшовиків», — повідомив Василь Грицак.
 
На його переконання, передані архівні матеріали будуть корисні не лише з точки зору дослідження процесу зародження та розвитку шевченкознавства, а й через призму вивчення історії національного руху в Україні.