Спокуса смаком: рецепти ошатних полуничних тортів

23.05.2018
Спокуса смаком: рецепти ошатних полуничних тортів

От таки недаремно полуницю вважають ягодою спокуси — та вона на це заслуговує уже своїм виглядом!

 

А світила тібетської медицини називають її царицею рослин.

 

Хоч як би її називали, найбільше цю ягоду полюбляють за соковитий смак літа, усі пахощі квітів у смаковому її букеті. Найчастіше і готувати її не потрібно, вона і так — особлива насолода. 

А якщо хочеться щось спекти, то пухкий, ніжний, простий у приготуванні й дуже ошатний тортик — полунично-вершковий, який пропонує Ірина Савченко з Рівненщини, — саме те, що треба, і для свята, і в особливі будні.

Для приготування коржа 6 білків і 200 г цукру збити до стійких піків, додати 200 г просіяного борошна, жовтки, ванілін, легенько перемішати, викласти в підготовлену форму, пекти при 180 градусах приблизно 35 хвилин.

Охололий корж розрізати навпіл. Крем — збита з цукром сметана і ванілін. Перекласти коржі всередині кремом і полуницею, зверху — також.
 
Залишити на деякий час, щоб просочився. І можна дивувати полуничним рукотворним дивом рідних та друзів, усе вдасться!
 
А якщо до полуниць додати ще фруктів — це нове рукотворне диво і нові враження від неймовірного смаку і вигляду такого тортика. Львів’янка Ольга Каттлея називає його «Сімейний» і ділиться рецептом. 
 
«У мене з полуницями і бананом (але з фруктами можна фантазувати, в оригіналі ідуть ще ківі) та вершковим кремом. Уже давненько за мною ходив бісквіт із вершковим кремом і полуницею, ну ось дійшли руки і до нього! Але насправді дуже легкий і швидкий у приготуванні», — ділиться господиня. 

Якщо і за вами «ходить» тортик, ось його рецепт. 

Бісквіт: 7 яєць, 200 г цукру, 145 г борошна, 50 г картопляного крохмалю.
 
Вершковий крем: 500 мл жирних вершків, 250 г маскарпоне, 5 столових ложок цукрової пудри.
 
Для просочування: 3/4 склянки чорного чаю і чайна ложка лимонного соку.
 
Для перекладання: полуничне варення (або повидло) — 100 г (у мене малинове), полуниця або малина (в мене полуниця) — 220 г (у мене більше полуниці, тому що без ківі — десь 350-400 г), 1,5 шт. банана, 2 шт. ківі (у мене полуниця), лимонний сік — для скроплювання фруктів, 100 г тертого шоколаду чи присипки.

Спочатку печемо бісквіт.

Білки акуратно відділяємо від жовтків. Білки збиваємо до міцної піни, по ложці вводимо цукор, постійно збиваючи, до гладкої маси, як на безе. По одному додаємо жовтки, не припиняючи збивати. Збиваємо ще 5-10 хвилин, поки маса не стане густою та пухкою.
 
Борошно змішуємо з крохмалем і в три заходи обережно вимішуємо лопаткою, лише до об’єднання компонентів у однорідну масу.
 
Дно форми (діаметром 25-26 см) застеляємо пергаментом. Боки нічим не вистеляємо та не змащуємо. Духовку нагріваємо до 180 градусів.
 
Тісто викладаємо у форму і ставимо в духовку. Випікаємо 30-35 хвилин, виймаємо з духовки. Залишаємо бісквіт у формі на 15 хвилин, перевертаємо форму з бісквітом догори дном, залишаємо ще на 30-40 хвилин.
 
Ножем відділяємо краї бісквіту від форми, знімаємо роз’ємний край, знімаємо з коржа пергамент і залишаємо повністю охолодитися на решітці.
 
Коли бісквіт вистиг, розрізаємо його на три коржі.
 
Крем. Усі інгредієнти для крему мають бути добре охолодженими. Збиваємо вершки з цукровою пудрою, додаємо маскарпоне і збиваємо до однорідності.
 
Перший корж просочуємо третиною всієї рідини, зверху мастимо половиною варення, викладаємо полуницю, нарізану пластинами, 2 столові ложки натертого шоколаду та змащуємо зверху третиною крему.
 
Зверху накриваємо другим коржем, просочуємо другою третиною рідини, покриваємо рештою варення, зверху викладаємо порізаний банан, скроплюємо лимонним соком та викладаємо шматочки ківі (у мене полуниця ). Посипаємо 2 столовими ложками шоколаду, зверху змащуємо другою третиною крему.
 
Викладаємо останній корж, просочуємо його, змащуємо кремом верх та боки, прикрашаємо відповідно до своїх бажань та фантазії. Ставимо торт у холодильник на 1-2 години.
Нехай все усім вдається!