Мільйони — в трубу: у Миколаєві щедро ліквідовують наслідки масштабної аварії на колекторі

23.05.2018
Наприкінці квітня 2018 року залізобетонна труба колектора, яку проклали ще сорок років тому в Миколаєві, повністю зруйнувалася через корозію.
 
Старий агрегат, що звалився від зносу металу, підім’яв під себе більш сучасні водопровідні конструкції, що й призвело до надзвичайної ситуації.
 
Масштабний прорив каналізації на вулиці Лєскова затопив підвали двадцяти приватних будинків та декількох багатоповерхівок.
 
Загальна площа смердючого «Миколаївського моря» перевищила кілька кілометрів. Місцеві жителі були змушені копати справжні окопи та барикадувати від фекалій свої будівлі й двори мішками з піском.
 
Ситуація ускладнилася ще й тим, що на період травневих свят вирішувати проблему людей виявилося просто нікому: все керівництво міста роз’їхалося на закордонні курорти.
 
Щоб відразу три райони не залишилися без води (а це близько 100 тисяч міських жителів), Миколаївська міськрада ухвалила рішення про виділення додаткового фінансування ремонтних робіт. 
 
— Постраждала не лише пішохідна зона, а й проїжджа частина, де кілька тижнів поспіль стояли смердючі калюжі, — скаржиться один із миколаївців. — Ходити небезпечно навіть пішоходам, не кажучи вже про різногабаритні авто: асфальт провалюється просто під ногами. Найстрашніше, що дорожнє полотно, підмите водою, на вигляд нічим не відрізняється від безпечних ділянок. Люди не знають, у який момент земля піде з-під ніг у прямому сенсі цього слова.
 
Вирішити проблему не змогли місцеві рятувальники з ДСНС Миколаївської області, бо визначити справжні масштаби аварії під силу лише фахівцям iз «Миколаївводоканалу».
 
За словами керівника цього відомства, дорожнє покриття просідає уздовж всієї каналізаційної системи.
 
Керівник КП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко каже: «Уже розроблено дві каналізаційні камери, які щодня прочищають робочі. У двох місцях проклали трубу, яка трохи знімає навантаження на мережі. Додатково довелося ремонтувати й каналізаційний колодязь, який обслуговує мешканців двох вулиць».
 
Оскільки подібна надзвичайна ситуація склалася у Миколаєві вперше, міська влада тривалий час не могла розібратися у механізмі співпраці з казначейством.
 
А це відомство не бажало виділяти вкрай необхідне фінансування без експертного висновку ГУ ДСНС. Лише після того, як свій підпис під документами поставив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Герасименя, ситуація зрушила з мертвої точки.
 
Члени профільної комісії ММР ухвалили рішення рекомендувати на розгляд позачергової сесії міськради виділення 9,1 млн., і ще ті 2 млн., які вже були витрачені. Тобто, в цілому йдеться про 11 мільйонів.
 
Станом на 21 травня 2018 року знос водопровідних мереж у місті становить не менше 70—80 відсотків.
 
За словами директора МКП «Миколаївводоканал» Бориса Дуденка, у 2019 році підприємство планує розпочати реконструкцію очисних споруд водопроводу, прийнятих до експлуатації ще у 70-х роках минулого століття.
 
Реконструкція повинна бути проведена за розробленою концепцією та за проектом Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Повна вартість робіт складе приблизно 7-8 мільйонів євро. Реалізувати проект планують за рахунок співфінансування ЄІБ та бюджету міста Миколаїв.