Гроза Євросоюзу: в Італії після тривалих торгів оголосили прізвище прем’єра

23.05.2018
Гроза Євросоюзу: в Італії після тривалих торгів оголосили прізвище прем’єра

Джузеппе Конте.

Переможці парламентських виборів в Італії 4 березня, лідер правопопулістської «Ліги Півночі» Маттео Сальвіні та лідер «Руху п’яти зірок» Луїджі Ді Майо, заявили в неділю, що дві політичні сили нарешті дійшли згоди з приводу кандидатури на посаду прем’єр-міністра Італії.
 
 
При цьому його прізвище було назване лише у понеділок, під час зустрічі цих двох політиків з президентом Італії Серджіо Маттареллою.
 
 
Вибір «Руху п’яти зірок» і «Ліги Півночі» доволі несподівано впав на 54-річного маловідомого в політиці Джузеппе Конте.
 
Конте, котрий родом з півдня Італії, представляє «Рух п’яти зірок», та ще жодного разу не обирався до парламенту. Дотепер він працював професором права в університетах у Флоренції та LUISS у Римі.
 
І 45-річний лідер «Ліги Півночі» Маттео Сальвіні, і 31-річний  лідер «Руху п’яти зірок» Луїджі Ді Майо самі хотіли сісти в прем’єрське крісло, але кожен не зміг заручитися підтримкою іншого у цьому бажанні, тому було обрано компромісне рішення обрати «третього» спільного кандидата. 
 
Те, що Джузеппе Конте зовсім не політик, а правник за освітою і його ім’я не відоме широкому загалу, зіграло на його користь.
 
Конте — компромісна фігура, технократ, який має реалізувати популістську програму обох партій, яка з огляду на свою «щедрість обіцянок» уже викликала занепокоєння в Єврокомісії.
 
За підрахунками експертів, на реалізацію щедрих обіцянок виборцям знадобиться щонайменше 50 млрд. євро. А звідки ж узяти ці гроші, враховуючи велетенську бюджетну заборгованість Італії?
 
Із часу парламентських виборів в Італії минуло два з половиною місяці. У п’ятницю, 18 травня, «Ліга Півночі» та «Рух п’яти зірок» представили свою урядову програму з 30 пунктів, за яку мали проголосувати прибічники партій. 20 травня політичні сили підбили підсумки голосування.
 
Прихильники «Руху п’яти зірок» підтримали програму 94 відсотками голосів, загалом проголосували 45 тисяч осіб. У голосуванні «Ліги Півночі» взяли участь 215 тисяч членів партії, 91 відсоток з яких підтримав програму майбутнього уряду.
 
Серед іншого програма передбачає відмову від заходів економії і зниження податків, виплати допомоги всім безробітним, що, на думку експертів, призведе до подальшого зростання і без того чималого державного боргу Італії, який серед країн ЄС є другим за розміром після грецького.
 
Повідомлялося також, що коаліційна угода містить заклик до скасування санкцій проти РФ та плани розбудови стратегічних відносин з Москвою і, з іншого боку, перегляд окремих угод ЄС, що обернеться серйозним конфліктом з Брюсселем. 
 
Президент Серджіо Маттарелла обіцяв оголосити своє рішення стосовно кандидатури Конте вчора, але, як повідомляє італійська державна інформагенція АНСА, попросив у керівників обох палат парламенту ще «певний час» на роздуми, оскільки у нього також викликає занепокоєння «планів громаддя» нової коаліції.