Щира Pravda: Ілон Маск хоче створити сервіс для боротьби з фейками у ЗМІ

25.05.2018
Щира Pravda: Ілон Маск хоче створити сервіс для боротьби з фейками у ЗМІ

Ілон Маск знає, як розвіяти «туман брехні».

Міністерство юстиції США повідомило ввечері 23 травня про виявлення інтернет-домену, контрольованого хакерською групою, пов’язаною з російською військовою розвідкою.
 
За даними американського відомства, ця група могла планувати велику кібератаку в Україні, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
США мали на меті запобігти зараженню півмільйона маршрутизаторів комп’ютерної мережі, що дозволило б хакерам узяти під контроль комп’ютери та викрасти цінні дані.
 
Заступник директора ФБР Скотт Сміт заявив, що ця спецслужба вжила заходів «для мінімізації наслідків атаки шкідливих програм».
 
«Хоча це перший важливий крок, робота ФБР ще не завершена», — додав Сміт.
 
ФБР вказує, що до планування нападу причетна хакерська група, відома за назвами APT28, Sandworm, Fancy Bear та під іншими іменами.
 
Цю групу звинувачують у вчиненні численних кібератак проти урядів та стратегічно важливих цілей, таких як електромережі.
 
У свою чергу, Служба безпеки України 23 травня також попередила про можливу масштабну кібератаку на державні структури та приватні компанії напередодні фіналу Ліги чемпіонів у Києві 26 травня.
 
СБУ вважає, що інфікування обладнання саме на території України — «підготовка до чергового акту кіберагресії з боку Росії, спрямованого на дестабілізацію ситуації під час проведення фіналу Ліги чемпіонів».
 
Обвинувачення було висунуте через кілька годин після того, як корпорація CISCO, яка випускає мережеве обладнання, повідомила, що, за наявними у неї даними, хакери запустили вірус у півмільйона роутерів з допомогою відповідного програмного забезпечення.
 
За словами співробітника CISCO Крейга Вільямса, «була запущена шкідлива програма, вірусом на сьогодні заражені роутери по всій планеті. Це сталося приблизно два тижні тому.
 
Також встановлено, що сервер, з якого розсилалися команди, націлений на те, щоб завдати збитків Україні».
 
Що саме планували здійснити хакери, наразі не відомо, але вірус, яким заражені роутери, дозволяє дистанційно контролювати потрібні їм сервери. Російська сторона ці заяви не коментує.
 
Улітку минулого року в Україні сталися кілька хакерських атак, зокрема, у червні була кібератака з використанням вірусу, який спочатку був названий Petya.A (Пізніше — NotPetya).
 
У лютому цього року Білий дім звинуватив російських військових у проведенні наймасштабнішої в історії кібератаки з використанням вірусу NotPetya в червні 2017-го.
 
Проте Москва звинувачення про причетність до цієї кібер­атаки називає «бездоказовими і безпідставними». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Американський підприємець Ілон Маск оголосив про намір створити сервіс для боротьби з фальшивими повідомленнями в засобах масової інформації.
 
Про це засновник компаній Tesla та SpaceX написав увечері 23 травня в мережі «Твіттер». За його словами, ресурс буде називатися російським словом Pravda.
 
Сервіс дозволить користувачам оцінювати правдивість статей у пресі і складати рейтинг довіри до журналістів.
 
«Проблема в тому, що журналісти перебувають під постійним тиском, аби отримати якомога більше кліків, заробити гроші на рекламі, щоб не бути звільненими», — пояснив Маск.
 
Підприємець зазначив, що сайт буде захищений від ботів, щоб запобігти поширенню дезінформації. Маск має фінансові можливості для цього проекту, оскільки часопис «Форбс» оцінює його статки в 19 мільярдів доларів.
 
На Заході Росію звинувачують в організації кампаній дезінформації з різних дражливих тем. Зокрема, голова британської служби безпеки МІ5 Ендрю Паркер 14 травня заявив, що Росія ризикує стати «ізольованим вигнанцем» через діяльність, якою вона намагається підірвати європейські демократії і спроби посіяти сумніви на Заході через «туман брехні».