У Харкові обрали переможця конкурсу на кращий пам’ятник героям Небесної Сотні

25.05.2018
У Харкові обрали переможця конкурсу на кращий пам’ятник героям Небесної Сотні

Проект пам'ятника героям Небесної сотні від Олександра Грешнова.

У Харкові оголосили переможця конкурсу на кращий пам’ятник героям Небесної Сотні. Ним став Олександр Грешнов, який запропонував підвісну композицію у формі журавлиного клину.
 
Птахи, що символізують душі загиблих борців за свободу, «летітимуть» легким трикутником на висоті 11 метрів. 
 
«Чому журавель? Емоційно це найбільш прийнятний на той момент символ, що ліг в основу усієї конструкції, — пояснив свій задум автор. — Кількість використаних фрагментів дорівнює кількості загиблих Героїв Небесної сотні. Форма така гостра, тому що відчуття та емоції були досить різкими та гострими. Ідея з’явилася ще під час подій на київському Майдані».
 
Навколишню територію теж впорядкують у стилі ухваленої композиції. Зокрема, озерця та газони теж створюватимуть у формі трикутників.
 
«Ми отримаємо таку цілісну концепцію великого публічного простору, — каже координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін. — Йдеться про два гектари площі. Тобто це не просто якась скульптура, не просто меморіальний комплекс, а результат абсолютно сучасного європейського підходу до таких проектів».
 
Конкурс на пам’ятник Героям Небесної сотні у Харкові був оголошений ще два роки тому. Аби реалізувати задумане, активісти підписали договір про співпрацю з чиновниками
облдержадміністрації.
 
Згодом на огляд журі митці подали 20 ескізів. Спеціалісти вибрали вісім найкращих, а вже потім визначили переможця.
 
Утім  робота триватиме й далі, бо активісти хочуть залучити до співпраці групу вітчизняних і зарубіжних фахівців, які усунуть дрібні недоліки композиції і, можливо, вдосконалять її. Остаточна концепція на огляд громадськості буде представлена наприкінці року.