Рветься там, де тонко: «Ліверпуль» не зміг завадити «Реалу» виграти третій поспіль Кубок чемпіонів

30.05.2018
Рветься там, де тонко: «Ліверпуль» не зміг завадити «Реалу» виграти третій поспіль Кубок чемпіонів

На чолі з Серхіо Рамосом мадридський «Реал» святкує виграш третього поспіль Кубка чемпіонів.

Про фінал Ліги чемпіонів-2018 у Києві не говорив лише лінивий. Турне «лігочемпіонського» кубка Україною, активне зведення футбольних майданчиків зі штучним покриттям у столиці, всюдисуща реклама, неймовірна дорожнеча готельних номерів, перекриття центру міста в день гри та, насамкінець, приїзд до Києва десятків тисяч футбольних фанів — за таких обставин не помітити столичним жителям головний поєдинок клубного сезону було практично неможливо. 
 
Старт триденному футбольному марафону в Києві за маршрутом «стадіон «Динамо» — майдан Незалежності — Хрещатик — НСК «Олімпійський» — дав виконком УЄФА. Його продовженням став жіночий фінал ЛЧ, в якому свій третій поспіль чемпіонський Кубок виграв французький «Ліон». Насиченою виглядала й розважальна програма в серці столиці, де неабиякий інтерес у футбольних фанів викликав турнір чемпіонів, у фіналі котрого команда Андрія Шевченка зіграла внічию із зірками «Реалу» (3:3). Утім усі чекали головного матчу лігочемпіонського «уїк-енду» в Києві.
 
І хоча справжньої футбольної битви на НСК «Олімпійський» не вийшло — трофей мадридському суперклубу дістався, можна сказати, за явною перевагою — все ж швидко забути поєдинок між «Реалом» i «Ліверпулем» його очевидцям навряд чи вдасться.
 
Для офіційної статистики та історії фінал ЛЧ-2018 в Києві стане місцем встановлення мадридським суперклубом на чолі із Зінедіном Зіданом рекорду — здобуття тре­тього поспіль трофею найсильнішої клубної команди Старого світу.
 
З футбольної точки зору, родзинкою матчу став майстерний удар «ножицями» через себе у виконанні Гарета Бейла, котрий, формально, приніс перемогу «Реалу» над «Ліверпулем». Так само пам’ятатиме історія й невдалу гру воротаря «Ліверпуля» Лоріса Каріуса, два відверті ляпи котрого посприяли легкому тріумфу «королівського» клубу. Помилки, які, на думку британської преси, в підсумку, можуть зруйнувати не тільки кар’єру, а й життя 24-річному німецькому кіперу мерсісайдців. 
 
Хоча, слід визнати, трагедія «Ліверпуля» в київському фіналі розпочалася значно раніше. Коли на 26-й хвилині поєдинку в боротьбі (дуже схожій на дзюдо чи самбо) з капітаном «Реалу» Серхіо Рамосом травму плеча отримав ключовий гравець «червоних» — кращий футболіст Англійської прем’єр-ліги-2017/2018, єгипетський форвард Мохаммед Салах, за словами наставника англійського колективу Юргена Клоппа, в матчі стався доленосний епізод.
 
«Це не футбол, а реслінг якийсь», — так після поєдинку німецький тренер описав прийом Рамоса, після якого «Ліверпуль» залишився без свого забивного футболіста. Удруге про свою брудну натуру капітан «Реалу» нагадав на початку другого тайму, коли стиха, аби мало хто побачив його футбольне хамство, наніс удар ліктем чи плечем у голову Каріуса. Обидва інциденти за участі Рамоса, особливо його повторний прийом, який не мав нічого спільного з футболом, залишилися без суддівського вердикту головного рефері матчу Мілорада Маджича. Натомість через кілька хвилин після «хуку» «реаліста» кіпер «Ліверпуля» в абсолютно простій ситуації зробив королівський подарунок Каріму Бензема, дозволивши тому відкрити рахунок у матчі.
 
Як вважають журналісти німецького каналу ZDF, саме дії Рамоса вивели з рівноваги Каріуса, зробивши його, в підсумку, головним невдахою фіналу.
 
І навіть якщо припустити, що Серхіо Рамос не хотів навмисно вивести з ладу ні Салаха, ні Каріуса, своїми діями капітан «Реалу» все ж оголив брудну сторону футболу.
 
«В одних випадках футбол демонструє своє миле обличчя, в інших — зовсім непривабливе. Але в першу чергу ми професіонали», — написав у своєму «Твіттері» Рамос, бажаючи якнайшвидшого одужання Салаху.
 
Водночас в Англії, аж надто в «Ліверпулі», переймаються душевним здоров’ям Каріуса, адже помилки, котрих припустився німецький голкіпер у такому важливому матчі, можуть зашкодити не тільки його професіональній кар’єрі. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 
Фінал. Чоловіки. «Реал» (Іспанія) – «Ліверпуль» (Англія) — 3:1 (Бензема, 51; Бейл, 64, 83 — Мане, 55; «Р»: Навас, Карвахаль (Начо, 37), Варан, Рамос, Марсело, Модрич, Каземіро, Кроос, Іско (Бейл, 62), Бензема (Асенсіо, 89), К. Роналду; «Л»: Каріус, Александер-Арнольд, ван Дейк, Ловрен, Робертсон, Вейналдум, Хендерсон, Мілнер (Джан, 83), Салах (Лаллана, 31), Фірміно, Мане).
Жінки. «Вольфсбург» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 1:4 (у дод. час; Хардер, 93 — Анрі, 98, Ле Соммер, 99; Хегерберг, 103; Абілі, 116; вилучення: Попп, 96 («В»)).