Катерина Козлова сенсаційно обіграла чинну чемпіонку «Ролан Гаррос»

30.05.2018
Катерина Козлова сенсаційно обіграла чинну чемпіонку «Ролан Гаррос»

У першому колі «РГ» Катерина Козлова створила сенсацію, обігравши п’яту ракетку турніру Олену Остапенко. (Фото з сайта www.sportonline.ua.)

У Парижі стартував другий у сезоні турнір серії «Великого шолома» — «Ролан Гаррос». Відкритий чемпіонат Франції, який проводять iз 1891 року, цього разу вражає рекордними призовими у 39,2 млн. євро.
 
Приємно, що однією з фавориток на статус «королеви ґрунту» є українка Еліна Світоліна. Після захисту титулу у Римі від четвертої ракетки світу чекають звитяг і на французьких кортах. 
 
Нагадаємо, що минулого року Еліна у чвертьфіналі драматично поступилася Сімоні Халеп, ведучи в рахунку 6:3, 5:1. Прикра поразка, за словами 23-річної тенісистки, допомогла їй вивести кар’єру на новий рівень. «Мені подобається Париж, навіть якщо у мене не найкращі спогади після минулорічного турніру, але тоді я багато чого навчилась».
 
Боротьбу ж за трофей на «Ролан Гаррос-2018» Світоліна розпочала з непростої перемоги над австралійкою Айлою Томлянович — 7:5, 6:3. У першому сеті наша тенісистка поступалась 1:5, але зуміла виграти 6 геймів поспіль. «Було непросто. Мені було необхідно прокинутися на 100% і повернутися в матч. У першій партії суперниця показала неймовірний теніс, але я задоволена своєю грою», — прокоментувала вихід у друге коло українська тенісистка, де зіграє проти 84-ї ракетки світу зi Словаччини Вікторії Кузьмової.
 
Підтримати успіх нашої тенісної прими в одиночному розряді змогли Леся Цуренко і Катерина Козлова. Леся у першому матчі обіграла швейцарку Стефані Фогеле (4:6, 6:2, 6:2), а Катерина залишила за бортом змагань переможницю минулорічного «РГ», п’яту ракетку світу з Латвії Олену Остапенко — 7:5, 6:3. Для українки це перша звитяга над суперницею з топ-30 рейтингу та дебютний вихід у друге коло на «РГ». Далі Козлова зіграє проти чешки Катерини Синякової, а Цуренко за третій раунд боротиметься з 16-ю сіяною, американкою Коко Вандевеге. 
Не так вдало склався матч для Катерини Бондаренко — четверта ракетка України у двох сетах програла хорватці Донні Векич — 2:6, 4:6. Причиною своєї поразки тенісистка назвала неоптимальні фізичні кондиції: «Я не грала на всі 100%, було дуже важко сконцентруватися. У мене був струс у Мадриді, два тижні нічого не робила. Я ще не повністю відновилась». Тепер Катерина, як і ще 5 представниць України, зіграє у парному розряді.
 
Намагалися пробитись в основу через кваліфікацію і молоді спортсменки, які ще не мають високого рейтингу — Марта Костюк та Ангеліна Калініна. Костюк не зуміла повторити свій успіх на AustralianOpen, поступившись у другому колі кваліфікації італійці Мартіні Тревізан (3:6, 3:6).  Калініна у півфіналі відбіркового раунду програла Барборі Крейчиковій з Чехії (6:3, 3:6, 3:6). 
А з чоловічого «крила» українського тенісу до основи вийшов лише Сергій Стаховський. Сергій у фіналі відбору не зміг обіграти білоруса Іллю Івашко (4:6, 7:6, 2:6), але через велику кількість травм інших учасників отримав статус «лакі лузера». Суперник українця — 28-й сіяний, іспанець Фелісіано Лопес. Проти першої ракетки світу та 10-разового тріумфатора «РГ» Рафаеля Надаля мав зіграти Олександр Долгополов, але перед матчем він знявся з турніру через травму кисті. Ілля Марченко у стартовому поєдинку кваліфікації програв болівійцю Уго Дельєну (4:6, 2:6) — це був його перший матч у цьому році після операції на плечі.
 
«У цілому матчем я задоволений. Вийшло поборотися, але я ще не можу подавати на тому ж рівні, що раніше. Та й Дельєн — чистий «ґрунтовик», на відміну від мене», — оцінив Ілля свій виступ.
 
Основні ж фаворити ґрунтового «шолома», окрім Остапенко, поки йдуть без втрат: у жіночому дивізіоні варто відзначити лише ранній виліт 9-ї ракетки планети, американки Вінус Вільямс. Без проблем вийшли до 1\32 фіналу головні зірки чоловічої сітки — Новак Джокович, Домінік Тім, Олександр Звєрєв, Грігор Дімітров і Давід Гоффен. Серед несподіванок — поразка минулорічного фіналіста, екс-третьої ракетки світу Стена Ваврінки: переможець «РГ-2015» продовжує відновлюватися після травми коліна.