#FreeSentsov: 1 та 2 червня у світі відбудеться кампанія зі звільнення заручників Кремля

30.05.2018
#FreeSentsov: 1 та 2 червня у світі відбудеться кампанія зі звільнення заручників Кремля

Минулих вихідних у багатьох країнах світу відбулися акції на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, що голодує два тижні поспіль за російськими ґратами.

Зокрема, такі акції відбулися в різних містах України, а також у Нью-Йорку, Торонто, Гельсінкі, Лісабоні та Санкт-Петербурзі.

Слоганом небайдужих активістів став хештег #FreeSentsov, написаний на плакатах. Утім Кремль лишається байдужим, як до вимог самого політв’язня, так і до закликів багатьох відомих людей, які його підтримують. 

Терапія замість волі 

Усе, на що спромігся Кремль у ці дні, — лише повідомлення про те, що голодуючий на знак протесту український режисер Олег Сенцов почав отримувати підтримувальну терапію. Мовляв, він особисто на це погодився. 
 
Як повідомляє Управління федеральної служби з виконання покарань (ФСВП) по Ямало-Ненецькому автономному округу РФ, пан Сенцов перебуває «під динамічним наглядом медичних працівників установи, де відбуває покарання».
 
«У даний час Сенцов О.Г. почав отримувати підтримувальну терапію, на що дав свою згоду», — заявили російські тюремники. І додали, що за час голодування «погіршення загального стану здоров’я не зареєстровано».
 
Зазначимо, що Олег Сенцов, який відбуває 20-річний тюремний термін у Росії, оголосив про початок безстрокового голодування ще 14 травня. Політв’язень написав заяву на ім’я керівника колонії, в якій зажадав звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території Росії.
 
Адвокат  Олега Сенцова Дмитро Дінзе уточнив, що будь-яких вимог чи претензій безпосередньо до адміністрації виправної колонії №8 «Білий ведмідь» міста Салехарда у поселенні Лабитнангі Сенцов не мав. 
 
За словами пана Дінзе, його підзахисний готувався до голодування приблизно півтора місяця: «Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду та їв мінімальну кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки».
 
На час голодування Сенцова перевели в ізольовану камеру, де стан його здоров’я контролює медик.
 
«На даний момент стан його здоров’я задовільний. Із засудженим регулярно проводять бесіди про негативні наслідки для організму, що наступають під час тривалого голодування», — зазначено у повідомленні.
 
Адреса, на яку можна писати листи режисеру: 677004, г. Якутск, ул. Очиченко, д. 25, Сенцову Олегу Геннадиевичу, 1976 г. р.

Москва світ не чує

У той же час глобальну кампанію за звільнення заручників Кремля планують провести у різних містах світу 1 і 2 червня. За даними української правозахисної ініціативи LetMyPeopleGo, наразі в Росії за політичними мотивами ув’язнено 64 українці.
 
Певною репетицією можна вважати акції протесту, які відбулися в різних містах України і світу минулих вихідних, зокрема, 28 травня, коли спливло рівно два тижні від початку голодування Сенцова.
 
Наприклад, у Запоріжжі експериментальний театр «Запорізька нова драма» та активісти Amnesty International публічно читали п’єсу «Заручини» про суд над Сенцовим та Кольченком.
Учасники акції також написали листи підтримки Сенцову, які планують переслати кінорежисеру в колонію.
 
На київському кінофестивалі «Молодість» українські актори, журналісти, режисери, міністр культури Євген Нищук та інші небайдужі підтримали українського політв’язня.
 
А от у російському Санкт-Петербурзі на набережній каналу Грибоєдова громадський рух «Відкрита Росія» розмістив банер на підтримку Олега Сенцова.
 
Напередодні в Нью-Йорку провели театралізований флеш-моб, щоб привернути увагу до проблеми політв’язнів у Росії. Учасники акції демонстрували, що час Олега Сенцова по­ступово спливає.
 
Чи не наймасштабніша акція відбулася в Торонто, організована канадською діаспорою: на людному пішохідному мосту Humber Bay Arch Bridge учасники акції тримали в руках окремі таблички з іменами усіх політв’язнів, а їхні руки були зв’язані однією мотузкою. Волонтери роздавали інформативні листівки перехожим.
 
«Жителі міста Торонто та навколишніх міст вийшли, аби продемонструвати свою підтримку Олегу Сенцову та Володимиру Балуху (які оголосили безстрокові голодування, перебуваючи в російських в’язницях, відповідно, 14 та 19 травня) та з вимогою негайного визволення більше 60 українців, яких незаконно утримують у російських в’язницях», — розповіла учасниця акції Антоніна Кумка.
 
Акція на підтримку Сенцова відбулася й у Гельсінкі. «Пройшли центром Гельсінкі до посольства РФ, щоб вчергове привернути увагу фінів і гостей міста до українських політв’язнів Кремля #letmypeoplego #FreeSentsov», — повідомив посол України в Фінляндії та Ісландії Андрій Олефіров.
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прокурори в Росії просять засудити українського журналіста Романа Сущенка до 14 років ув’язнення. Вирок йому мають оголосити за тиждень, 4 червня, повідомив його громадський захисник Марк Фейгін.
 
У понеділок, 28 травня, відбулось засідання Московського міського суду в справі затриманого за шпигунство у РФ Романа Сущенка.
 
«Обвинувачення попросило 14 років для Романа Сущенка», — написав у Facebook Марк Фейгін.
 
Після цього МЗС України вкотре наголосило на політичній вмотивованості справи проти Романа Сущенка і вимагає його звільнення. Спікер МЗС Мар’яна Беца  назвала Сущенка заручником агресії РФ.
 
Нагадаємо, журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка затримали у Москві 30 вересня 2016 року. Російська сторона заявила, що Сущенко — полковник і кадровий співробітник Головного управління розвідки Міноборони України.
 
В Україні ж вважають, що справа Романа Сущенка політично вмотивована, а сам український журналіст є політичним в’язнем Кремля. У Москві він опинився у приватних справах під час відпустки. Нині Сущенко перебуває у московському слідчому ізоляторі ФСБ «Лефортово». 
 
 

ДОВІДКА «УМ»

У справі Олега Сенцова в Росії засудили й іншого українця з Криму — активіста Олександра Кольченка, якому дали 10 років в’язниці. Зокрема, Сенцова та Кольченка звинувачують в тому, що навесні 2014 року, незабаром після анексії Криму Росією, вони організували підпали офісів організації «Російська громада Криму» та офісу «Єдиної Росії» в Сімферополі.
 
Самі засуджені вважають справу проти себе політичною, а докази — сфальсифікованими. Крім того, Сенцов зазначав, що його після арешту били та катували працівники ФСБ, вимагаючи зізнання.
 
Правозахисні організації вважають Олега Сенцова та Олександра Кольченка політв’язнями. Україна вимагає їх негайно звільнити. На підтримку Сенцова неодноразово виступали російські та західні кінематографісти, в тому числі американські актори Джонні Депп та Меріл Стріп.