Цікава полуничка: тістечка від Люби Біріної з Калуша

06.06.2018
Цікава полуничка: тістечка від Люби Біріної з Калуша

Смакота. (Фото Люби Біріної.)

Полуниця — не лише гарна, запашна, приваблива ягода, вона ще й цікава. 
 
Люба Біріна, відома нам кулінарна майстриня з Калуша, той факт, що полуниця — цікава штука, підтверджує на ділі: «Маю дещо з цікавих напрацювань по полуниці. Ділюся».
 
Отож для нас — ціле незоране полуничне поле роботи, наразі — полуничні тістечка і полуничний кекс.
 
Полуничні тістечка — це ще те полуничне диво, спробуйте!
 
Бісквітний корж: яйця (5 штук) збити з цукром (5 столових ложок) до густої білої маси (на максимальних обертах міксера).
 
Вручну ввести борошно (5 столових ложок), акуратно перемішати.
 
Вилити на деко (30х40 см), застелене пергаментним папером, випікати при 175 градусах.
 
Полуничний крем: полуниця (300 г), лимонний сік (з половини лимона), цукор (100 г) — зробити пюре в блендері. Довести до кипіння.
 
Желатин (2 столові ложки, швидкорозчинний) залити водою (80 мл), прогріти в мікро, не доводячи до кипіння. Додати до полуничної маси. Охолодити.
 
Збити вершки (300 мл, 35%) до м’яких піків. Порціями ввести полуничну масу.
 
Формування: корж розрізати навпіл (вийде 2 коржі 20х30 см).
 
На половину нанести крем (якщо вийшов дуже рідким — перед нанесенням потримайте трохи в холодильнику, щоб трохи загус).
 
Накрити другою половиною, поставити на ніч у холодильник. Порізати на порційні тістечка, прикрасити за бажанням.
 
Полуничний кекс — не спробувати його в полуничний сезон буде, як мінімум, неправильно.
 
Порізати полуницю дрібно (5 великих штучок) і посипати її невеликою кількістю борошна, перемішати.
 
Збити масло (240 г) і цукор-пудру (180 г) до білої маси. Додавати по одному яйця (4 штуки), продовжуючи збивати на середніх обертах.
 
Окремо просіяти борошно (230 г), додати розпушувач (чайна ложка) та цедру половини лимона (або апельсина).
 
Додати в збиту масу, вручну вимішати до однорідності, наприкінці додати підготовлену полуницю.
 
Вилити тісто у форму (форма цеглинка для кекса) і випікати мінімум 50 хвилин, обов’язково перевірити дерев’яною паличкою. Пекти при 170 градусах.
 
Смачного полювання на полуницю!