У Чорнобильській зоні досі тліють повалені дерева та сухостій

08.06.2018
Чорнобильська зона знову нагадала про себе: цього разу — величезною пожежею, яка розпочалася близько 10-ї години ранку 5 червня.
 
У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення сталося займання сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі в лісовий масив на площі аж до 10 гектарів. 
 
Першими тривогу забили місцеві жителі, які живуть поблизу зони відчуження.
 
Епіцентром пожежі став так званий «рудий ліс» — сумнозвісна, найбільш радіаційно забруднена ділянка, на якій сосни фактично одразу загинули через величезну дозу радіації після вибуху реактора на ЧАЕС у 1986 році. 
 
У Державній службі з надзвичайних ситуацій запевняють, що все під контролем. Станом на 7 червня пожежа звузилася до площі 1,5 гектара, зовні вогню немає, спостерігається лише тління двох осередків лісової підстилки, трави, повалених дерев та пеньків.
 
До гасіння було задіяно навіть авіацію ДСНС: десятки тонн води скинули літаки Ан-32П і гелікоптер Мі-8. 
 
Заходи щодо повної ліквідації займання продовжуються. Проте оптимізму це не всім додає. Адже «довгоживучі» радіонукліди разом із димом здіймаються у повітря й розносяться на чималу територію.
 
За інформацією ДСНС, радіаційний фон у Києві складає 13 мкР/год (безпечний рівень — до 30 мкР/год), у Чорнобилі — 31 мкР/год (безпечний рівень — до 50 мкР/год), а на промисловому майданчику Чонобильської АЕС радіаційний фон становить 51,6 мкР/год (безпечний рівень — до 140 мкР/год).
 
Голова ДСНС Микола Чечоткін заявив, що в зоні ЧАЕС на місці займання колишнього «рудого лісу» під час гасіння пожежники виявили залишки смолоскипів.
 
За фактом виникнення пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу України (знищення або пошкодження лісових масивів).