Нацполіція виявила майже 3,5 тисячі фактів незаконного обігу зброї та вибухівки

08.06.2018
Після початку війни на сході Україну у людей з’явилася величезна кількість зброї.
 
Її значна частина потрапляла на мирну територію саме із зони бойових дій.
 
Під час нещодавніх спецзаходів із протидії незаконному обігу зброї та боєприпасів Нацполіція вилучила близько 950 гранат та 100 кг ви­бухівки.
 
Цю інформацію оприлюднили під час відеоселекторної наради очільника Нацполіції Сергія Князєва з керівниками всіх структурних та територіальних підрозділів. 
 
Превентивні спецзаходи поліції, що тривали упродовж березня-травня цього року по всій території країни, були спрямовані на виявлення та вилучення з незаконного обігу зброї, бойових припасів та вибухівки.
 
Начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін розповів, що основною метою роботи стало встановлення та припинення каналів постачання зброї та боєприпасів зі сходу країни до областей, де не ведуться бойові дії. А відтак — попередження злочинів із використанням зброї. 
 
«За цей час відкрито 2,3 тисячі кримінальних правопорушень за фактами незаконного обігу зброї, 1356 особам вже повідомлено про підозру у скоєнні таких злочинів. Вилучено тисячу одиниць вогнепальної зброї, 947 гранат, 152 ви­бухові пристрої, 107 тисяч набоїв та 98 кг вибухових речовин», — констатував перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.
 
Головним «фільтром» із попере­дження витоку зброї залишаються блокпости, а також перевірки на залізничних та автовокзалах.
 
Зокрема, це стосується Донецької та Луганської областей, а також суміжних із ними Харківської, Дніпропетровської та Запорізької.
 
До виявлення та припинення незаконного обігу зброї залучені майже всі служби поліції. Найбільша кількість виявлених фактів припадає на карний розшук та підрозділ превенції.
 
Водночас важливим є залучення кінологічної служби. Так, за період спецзаходів завдяки службовим собакам встановлено 50 фактів незаконного поводження зі зброєю та вибухівкою.
 
Загалом за п’ять місяців року поліція виявила близько 3,5 тисячі фактів незаконного обігу вогнепальної зброї та вибухонебезпечних предметів.
 
Арсенали зброї та боєприпасів були вилучені у жителів Івано-Франківська, Донеччини та Тернопільщини, а у Запоріжжі поліцейські виявили підпільну зброярню.