Радбез ООН закликав негайно відвести важкі озброєння на Донбасі

08.06.2018
Рада безпеки ООН ухвалила заяву щодо України, в якій висловлює занепокоєння погіршенням безпекової ситуації на Донбасі та підтверджується підтримка територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.
 
Члени Ради Безпеки (РБ) ООН засудили порушення режиму припинення вогню, що мають місце на Донбасі.
 
Про це йдеться в заяві голови Радбезу, прийнятій 6 червня повідомляє «Німецька хвиля». Проект документа підготовили Франція та Німеччина. 
 
«Рада безпеки засуджує постійні порушення режиму припинення вогню, особливо використання важкого озброєння, забороненого Мінськими угодами, що призвело до людських жертв, в тому числі серед мирних жителів, і закликає до виконання зобов’язань та негайного виведення важких озброєнь згідно з Мінськими угодами», — йдеться у заяві.
 
Це перша заява Радбезу щодо України з січня 2017 року. Постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр пояснив інформагенції AP, що згода Росії «є однією з причин, чому заява голови (Радбезу. — Ред.) важлива». Росія має право вето в Радбезі ООН.
 
Радбез закликав до якнайшвидшого прогресу у виконанні мінських домовленостей і рекомендував усім сторонам конфлікту на Донбасі знову заявити про свою прихильність до мирного процесу і здійснити всі заходи, узгоджені в «нормандському форматі» і в рамках Тристоронньої контактної групи.
 
15 членів Ради в заяві нагадали «про свою повну підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України». Окрім того, Радбез ще раз висловив цілковиту підтримку резолюції 2166, прийнятої в 2014 році, що стосується «інциденту, під час якого був збитий літак, що виконував рейс MH17 у небі над Донбасом.
 
Також Рада Безпеки закликала всі сторони конфлікту сприяти роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, «в тому числі забезпечувати їй безпечний і надійний доступ на всій території України, необхідний для виконання її мандата, і гарантувати безпеку її персоналу і захист її майна».
 
У заяві голови вперше згадується гуманітарна ситуація. Зокрема, документ вітає роботу агентств ООН у вирішенні «трагічної гуманітарної ситуації на сході України» і наголошує «необхідність нарощування зусиль щодо полегшення страждань цивільного населення, якого торкнувся конфлікт».