Цьогорічний «Ролан Гаррос» завершився тріумфом рейтинг-фаворитів жіночого та чоловічого турнірів

12.06.2018
Цьогорічний «Ролан Гаррос» завершився тріумфом рейтинг-фаворитів жіночого та чоловічого турнірів

У Парижі Рафаель Надаль виграв свій 11-й за ліком «ґрунтовий» «шолом». (Фото www.rolandgarros.com.)

Ситуація, коли перемога на турнірі «Великого шолома» одночасно дістається першим ракеткам чоловічого та жіночого тенісу, останнім часом у великому тенісі траплялась нечасто. Проте на цьогорічній Відкритій першості Франції тріумфували саме лідери посіву — іспанець Рафаель Надаль та румунка Сімона Халеп. Утім якщо 11-й за ліком тріумф «короля» ґрунту в Парижі був вельми прогнозованим, то для свого дебютного успіху на «Гранд шоломi» примі жіночого тенісу довелося серйозно попрацювати.
 
Підняти над головою престижний «шолом» Сімоні Халеп удалося лише з четвертої спроби — три попередні фінали на головних турнірах тенісної еліти вона програла.
 
Не все легко складалося для румунської тенісистки й на цьогорічному «Ролан Гарросі». Фінал проти 25-річної американки Слоун Стівенс, яку багато хто називає наступницею легендарної Серени Уїльямс, Халеп розпочала з програного стартового сету. Пошуки своєї гри вона продовжила й у наступній партії, в якій програла суперниці два перші гейми. Але надалі Стівенс захопив у полон вихор невимушених помилок, після чого вона втратила своє домінування в матчі.
 
Без сумніву, перебування Халеп на вершині рейтингу Жіночої тенісної асоціації невипадкове, але ще одна невдача у фіналі турніру «Великого шолома» виглядала б для неї зовсім непривабливо. Зрештою, румунка переконала себе в можливості підкорення великої вершини, й, узявши себе в руки, а поєдинок — під власний контроль, у трьох сетах здобула визначальну перемогу (3:6, 6:4, 6:1).
«Трофей важкий та прекрасний. Дивлячись на фотографії інших тенісисток iз ним, я завжди мріяла доторкнутися до нього. Я дуже щаслива, що зараз тримаю його в руках», — відзначила Халеп. А от для іменитого Надаля фотосесія з важкими срібними чашами — процедура вже звична. Після переконливої перемоги у фіналі «РГ»-2018 над австрійцем Домініком Тімом (6:4, 6:3, 6:2) у колекції 32-річного іспанця загалом стало 17 «шоломів». Щоправда, навіть після 11-го тріумфу в Парижі Рафаель не зміг стримати сліз. Що казати, коли подібну кількість перемог на одному турнірі раніше вдавалося здобувати лише одній особі — легендарній Маргарет Корт, котра в період 1960-1973 років домінувала на домашньому «Аустреліен оупен».
 
А кращим доробком українських представників тенісу на цьогорічному «РГ» стала дебютна участь другої ракетки України Лесі Цуренко в четвертому колі турніру. При цьо­му одна з фавориток змагань, посіяна на змаганнях під четвертим номером, прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна не змогла пройти далі третього раунду. Як результат, в оновленому табелі про ранги WTA вона опустилася на п’яту сходинку. Водночас Цуренко додала в рейтингу п’ять позицій, піднявшись на 34-й щабель.