Дощ у поміч: посушлива весна знизить урожайність зернових

12.06.2018
Дощ у поміч: посушлива весна знизить урожайність зернових

Брак продуктивної вологи в ґрунті загрожує великими втратами врожаю зернових. (Фото з мережі «Фейсбук».)

Цього тижня синоптики прогнозують дощі по всій Україні. Дуже вчасно, бо експерти вже з песимізмом оцінюють очікувану цього року урожайність зернових культур, позбавлених вологи в період весняної вегетації.
 
Агросектору половини України — південних, центральних та східних областей — вони прогнозують втрати до 50 відсотків урожаю через посуху. Про це, зокрема, на початку червня повідомила прес-служба Всеукраїнської аграрної ради. 
 
Нагадаємо, що за підсумками перезимівлі аналітики прогнозували зростання урожаю зернових 2018 року до 62 мільйонів тонн. Але потім суха погода внесла небажані корективи.
 
За результатами проведеного опитування членів Всеукраїнської аграрної ради, стало відомо, що найбільше постраждали пшениця та ячмінь. Адже в деяких регіонах нашої держави дощів майже не було вже упродовж кількох місяців. Точні суми збитків можна буде рахувати ближче до моменту збору врожаю. Проте аграрії південних, центральних та східних областей скаржаться на посуху та прогнозують втрату половини врожаю зернових. Найбільше скарг надійшло від сільгоспвиробників Херсонської, Одеської, Хмельницької, Дніпропетровської, Запорізької і Вінницької областей. 
 
Ще у травні Мінагрополітики повідомляло, що завдяки сприятливим погодним умовам, які склалися взимку-ранньої весни, стан озимих в Україні був найкращий за всю історію спостережень. Тому червневі дощі ще здатні змінити ситуацію на краще.