Російські громадські активісти викрили великомасштабну фальсифікацію на виборах Путіна

12.06.2018
Представники російських громадських рухів викрили великомасштабну фальсифікацію результатів голосування на президентських виборах у Росії, що відбулися 18 березня.
 
Фальсифікації полягали у завищенні явки виборців та кількості голосів тих, хто підтримав кандидатуру Володимира Путіна, передає російське видання «Новая газєта».
 
Учасники проекту вивчили регіони з найбільшою явкою. Результати дослідження виявилися шокуючими.
 
У більшості регіонів справжня явка була вдвічі-втричі, а то й навіть уп’ятеро меншою, ніж офіційна. Російські незалежні спостерігачі отримали записи з відеокамер, установлених у восьми тисячах виборчих дільниць у Росії.
 
Вони вибрали 50 записів, по 10 iз випадкових дільниць у п’яти регіонах Росії iз найбільшою явкою: з Кабардино-Балкарії, Чечні, Дагестану, Карачаєво-Черкесії і Татарстану.
 
Волонтери порахували число осіб, котрі вкинули свої голоси до урн, а потім порівняли ці результати з даними Центральної ви­борчої комісії Росії.
 
Виявилося, що реальна явка абсолютно не відповідає офіційним даним. У підсумку, розбіжність між результатом візуального підрахунку виборців та офіційними даними дільниць становила 30 тисяч голосів. І це тільки, нагадаємо, на десяти дільницях!
 
Раніше незалежні спостерігачі інформували про численні порушення та шахрайства під час чергових президентських виборів у Росії, на яких, за офіційними даними, Путін отримав майже 77% голосів.
 
Йдеться про масові вкидання додаткових бюлетенів в урни, багаторазове голосування на різних дільницях, примус до «волевиявлення» чиновників та військових. 
 
Власне, розслідування «Новой газєти» лише підтвердило факт масштабних фальсифікацій під час президентських виборів 18 березня 2018 року.
 
За даними газети, явка на виборах у кілька разів була нижчою, ніж та, яку назвала Центральна виборча комісія. Офіційно, 67,4% росіян, які мають право голосу, пішли до виборчих урн. 
 
«Новая газєта» вказує, що на відео з камер можна побачити людей, які кидають по кілька виборчих бюлетенів.
 
Тепер видання оголосило, що перевірить усі виборчі дільниці і незабаром підготує остаточні результати розслідування та оприлюднить дані про те, на скільки відсотків голосів росіян надурили під час президентських ви­борів. Також газета має намір розкрити імена людей, які брали участь у фальсифікації результатів.