У Раді пропонують «нарізати» Київ на 30 районів і збільшити повноваження мера

12.06.2018
Найближчим часом народні обранці пропонують зміни для київської влади: збільшити кількість районів до 30 та підкоригувати у бік так само збільшення повноваження мера.
 
Щоправда, здійснити задумане буде не так просто, адже необхідно погодити та ухвалити законопроект більшістю голосів нардепів.
 
У законопроекті народні депутати пропонують надати меру повноваження, аналогічні тим, які є в інших містах, а також скоротити кількість депутатів міської ради до 25 (зараз їх... 120!).
 
Зарплати їм мають призначати, аби вони самі не ухвалювали корисливих рішень. Крім того, більшість повноважень передати районним радам, а саму столицю поділити щонайменше на 30 районів (наразі їх 10).
 
Нардеп Оксана Сироїд є одним зі співавторів законопроекту про зміни статусу міського голови Києва. Вона переконана, що мер столиці часто безправний, а інколи навіть узагалі заручник Президента, котрий призначає голову КМДА. 
 
Київ має найбiльший iз регіональних бюджет і найбільшу концентрацію органів влади. Юридично містом керують дві людини: мер і голова столичної адміністрації. На практиці — це одна і та сама людина. «У нас є двоголовий орел. От що робить мер? Він виступає як міський голова, головує на сесії та приймає рішення. Після обіду — дивиться, що ж я наприймав до обіду», — іронізує директор «Інституту розвитку територій» Юрій Ганущак. 
 
Нинішній мер столиці Віталій Кличко з необхідністю змін погоджується, бо вважає, що керувати таким мегаполісом, як Київ, із застарілими законами надскладно. «Виникає дуже багато питань і щодо вилучення податків, і щодо діяльності муніципальної поліції, і землі», — каже екс-боксер.
 
Експерти нагадують, що схожі законопроекти вже не раз реєстрували в парламенті, але до фінального голосування вони так і не доходили, констатує ТСН. І пояснення тому просте: бюджет Києва — це майже 50 мільярдів гривень. Є багато ласих «прикарманити» їх, розповідаючи про благо киян і всієї України.