Продуктивне міжсезоння: «Шахтар» масово купує бразильців, а «Динамо» шукає нападника

19.06.2018
Продуктивне міжсезоння: «Шахтар» масово купує бразильців, а «Динамо» шукає нападника

Жуніор Мораес — не перший гравець «Динамо», який переходить у «Шахтар». (Фото УНІАН.)

Літня перерва — традиційна пора кадрових перестановок та гучних трансферів. Хоча до матчу Суперкубка України, який офіційно відкриє сезон 2018\2019, ще майже місяць, його учасники — «Шахтар» і «Динамо» — активно оновлюють склади.
 
Продуктивнішими на трансферному ринку поки є «гірники» — чотири покупки лише за останній тиждень (Мораес, Фернандо, Олексій Шевченко, Майкон).
 
Це пояснюється втратою лідерів — Феррейри, Бернарда (пішли вільними агентами) і Фреда (донеччани продали в «МЮ» за рекордні 60 мільйонів євро) та необхідністю їх замінити. 
 
Так, на місце кращого бомбардира Феррейри «помаранчево-чорні» підписали одразу двох нових гравців — бразильців Фернандо з «Палмейраса» і добре відомого виступами за «Динамо» Мораеса. Якщо 19-річний Фернандо — робота на перспективу, то 31-річний Жуніор, схоже, одразу стане основним форвардом.
 
Чутки про гучний перехід нападника зі складу «біло-синіх» до їх найпринциповішого суперника з’явилися ще у квітні — Мораеса у «Динамо» навіть відсторонили від тренувань. А по завершенні сезону бразилець став вільним агентом, діставшись «Шахтарю» абсолютно безкоштовно.
 
Власне, прямий перехід зі стану одного українського «гранда» до іншого — річ не нова. У 2016  році до Києва переїхав Олександр Гладкий, який свого часу ставав найкращим бомбардиром чемпіонату у футболці «гірників». Фанати киян не сприйняли цей трансфер, не пішли справи і в самого Олександра — лише 11 «сухих» матчів за півроку і розірвання контракту.
 
Невдалим вийшов вояж Київ—Донецьк—Київ для вихованця «Динамо», голкіпера Олександра Рибки. У столичному клубі він так і не зміг виграти конкуренцію у Шовковського, а розкритися у «Шахтарі» завадила дискваліфікація через допінг.
 
Найвідомішими ж прикладами трансферів гравців до скалду найпринциповіших суперників є, звісно, переходи зірок iз «Реала» в «Барселону» і навпаки.
 
Коли екс-тренер «блау-гранас» Луїс Енріке, будучи футболістом, переїжджав iз Мадрида у Каталонію, між учасниками «ель-класико» не було такої ворожнечі, як зараз.
 
Легендою обох клубів, як і Енріке, став бразилець Роналдо, котрий приєднався до «галактікос» транзитом через «Інтер» та вигравав «Золотий м’яч» в обох командах.
 
А найскандальнішим трансфером усіх часів вважається епопея з переходом у Мадрид Луїша Фігу. «Короліський клуб» тоді прагнув зібрати всіх найкращих і найпопулярніших гравців, тому не шкодував коштів, заплативши за португальця рекордні на той час 57 мільйонів фунтів. 
 
Фігу зробив свій внесок в історію «Реала», вигравши разом із ним Лігу чемпіонів, але вся його кар’єра за «вершкових» супроводжувалась нещадною критикою та освистуванням фанатами «Барси». На першому ж матчі за мадридців на «Камп Ноу» його почали закидувати різними предметами, серед яких була навіть свиняча голова. 
 
Пізніше Фігу зізнався, що покинув «синьо-гранатових» за сімейними і фінансовими мотивами, а також тому, що йому у Каталонії не вистачало визнання.
 
Подивимось, як складеться доля в «Шахтарі» Мораеса, який підписав з «гірниками» дворічний контракт. «Новий клуб, нові виклики! Реалізовую свою мрію, одягаючи футболку «гірників», — так прокоментував свій перехід футболіст.
 
За інформацією ЗМІ, восени до донеччан приєднається ще один юний бразилець Маркіньйос Сіпріано. Отримають шанс на зборах і українці — Сергій Болбат, Андрій Тотовицький (грали в оренді за «Маріуполь») та Олег Данченко (виступав за «Анжи»).
 
Серед помітних втрат «помаранчево-чорних» — екс-капітан Даріо Срна. Зірковий хорват, отримавши бан за допінг, виявився непотрібним оновленій команді. Подейкують, що він погодився на трансфер у «середняк» італійської серії А «Кальярі».
 
На очищення складу поки спрямована робота «Динамо» — кияни попрощалися з ветеранами Ротанем і Гусєвим, відпустили у грецький «ПАОК» Хачеріді, який останнім часом конфліктував iз керівництвом, та виставили на трансфер Пантіча і Корзуна, котрі не мали ігрової практики.
 
При цьому «синьо-білі» поки оформили лише одну покупку — в Україну за 4,8 мільйона євро переїхав центральний хавбек бразильського «Палмейраса» Че Че. 
 
Зважаючи на закінчення контрактів у Мораеса та Мбокані і можливий відіхід Хльобаса, у столичних, по суті, залишається один форвард — Артем Бєсєдін.
 
За словами помічника Хацкевича Максима Шаць­ких, кияни активно шукають забивного нападника. Серед основних варіантів — гравець «Вісли» Карлітос та найкращий бомбардир Першої ліги Максим Дегтярьов iз «Полтави».