Артем Далакян захистив чемпіонський титул за версією WBA в найлегшій вазі

19.06.2018
Артем Далакян захистив чемпіонський титул за версією WBA в найлегшій вазі

Захищаючи чемпіонський пояс WBA у найлегшій вазі в Києві, Артем Далакян тричі вкладав на поміст свого візаві з Таїланду. (Фото УНІАН.)

Однією з нереалізованих мрій боксерів-важковаговиків братів Кличків під час їхньої успішної профі-кар’єри залишилася ідея проведення в Україні власного чемпіонського бою.
 
Програний у 1998 році Володимиром Кличком рейтинговий бій Росу Пьюрріті в київському Палаці спорту так і залишився єдиним українським нарисом в їхньому багатотомному боксерському життєписі.
 
Ставши на промоутерський шлях і довівши до чемпіонської вершини свого талановитого співвітчизника Олександра Усика, тепер уже як власники промоутерської компанії «К2 промоушн» брати Клички можуть зреалізувати свою давню ідею.
 
Кілька разів Київ уже називали можливим місцем проведення Усиком титульного бою у важкому дивізіоні, але наразі далі розмов справа не пішла. Утім слід визнати, що перемовини в профі-боксі — справа вельми непроста.
 
Приміром, місце й час проведення об’єднавчого фіналу WBSS між Усиком та росіянином Маратом Гассієвим обговорювалося неймовірно довго й супроводжувалося численними запереченнями, ультиматумами та перенесеннями.
 
Зрештою, як повідомив у понеділок на прес-конференції президент федерації боксу Росії Умар Кремльов, довгоочікуваний українсько-російський поєдинок пройде в Москві 21 липня.
 
А от в іншої вітчизняної промоутерської компанії «Юніон боксинг промоунш», яку в 2002 році створили в Донецьку, організувати чемпіонський бій в Україні вдалося швидше.
 
У лютому 2018 року боксер «ЮБП» Артем Далакян у США виграв титул чемпіона світу за версією WBA в найлегшій вазі. А минулих вихідних у Києві 30-річний боєць провів свій перший чемпіонський захист, перемігши у восьмому раунді технічним нокаутом Сірічая Тайєна з Таїланду.
 
«Можливо, мій опонент і хотів перемогти, але я говорив, що пояс не віддам. Я провів багато спарингів, мені створили всі умови для хорошої підготовки та перемоги. Дякую за організацію такого бою в Києві. Я з України, тут за мене палко вболівали мої земляки, друзі, рідні, сім’я», — відзначив Далакян.
 
Свою професіональну кар’є­ру, в якій, до речі, не було ще жодної поразки, Далакян розпочав на «Донбас-арені». Загалом дев’ять перших своїх боїв Артем провів у Донецьку. При цьому лише у випадку двобою за вакантний пояс чемпіона світу WBA — для боксування — він виїздив за межі України.
 
А дуель Далакяна проти Тайєна, ринг-анонсером якого виступив легендарний Майк Баффер, представники «Юніон бокс промоунш» організували на вертолітному майданчику столичного конгресно-виставкового центру «Парковий». Перемогу в 17-му поєдинку на профі-ринзі Далакян здобув вельми переконливо.
 
Перед тим, як рефері припинив поєдинок, а разом iз ним і побиття тайського боксера, представник України тричі посилав свого візаві у нокдаун.
 
Окрилені успішним захистом, представники команди Далакяна в особі його промоутера та водночас президента «ЮБП» Юрія Рубана заявили, що надалі займатися добровільними захистами не планують, а зосередяться на організації об’єднавчого бою.
 
«Наразі говорити про щось конкретне зарано, але було б прекрасно, якби вдалося провести цей поєдинок у Києві», — наголосив Юрій Рубан.