Відсіялися — жнивуємо: південні області розпочали збір ранніх зернових

19.06.2018
Відсіялися — жнивуємо: південні області розпочали збір ранніх зернових

Ранні зернові та зернобобові культури в нинішньому році в Україні планують зібрати з 9,6 мільйона гектарів.
 
У Мінагрополітики за першими підсумками збирання ранніх зернових та зернобобових культур почали надходити перші зведення.
 
Так, станом на 15 червня було намолочено в Запорізькій області — 1,7 тисячі тонн зерна з 600 гектарів, у Миколаївській — 29,7 тисячі з 10,8 тисячі гектарів, в Одеській — 53,1 тисячі з 13,8 тисячі гектарів, у Херсонській — 25,6 тисячі тонн iз 8,9 тисячі гектарів. 
 
Загалом під кінець минулого тижня намолотили 110,1 тисячі тонн зерна з площі 34,1 тисячi гектарів при середній урожайності 32,3 центнера з гектара. У розрізі культур зібрано 108 тисяч тонн ячменю та 1,3 тисячі тонн гороху. На Одещині стартували жнива ріпаку.
 
Приймати олійне насіння вже почали на елеваторі в Роздільній. За словами експертів, перші партії ріпаку показали хорошу олійність насіння: близько 48 відсотків, що в перекладі на суху речовину дало більш нiж 50,5 відсотка.
 
Для початку сезону в центрі Одеської області це високий показник. До масового збирання олійних у регіоні планують приступити вже в другій декаді червня. За прогнозами, в поточному сезоні виробництво олійних в Україні очікують на рівні 2,3-2,5 мільйона тонн, тоді як минулоріч — 2,1 мільйона.
 
Достроковий початок жнив змусив технологічно прискоритися й південні Миколаївщину та Херсонщину. У Миколаївській області до збирання підлягає майже 766 тисяч гектарів ранніх сільськогосподарських культур, iз яких майже 727 тисяч — зернові.
 
Вся власна техніка, яка буде задіяна на збиральних роботах, тут повністю відремонтована. Але для проведення жнив в оптимальні агротехнологічні строки залучать додаткові зернозбиральні комбайни з інших регіонів України.
 
Про перші обмолочені гектари озимого ячменю в Миколаївському, Очаківському та Снігурівському районах ще тиждень тому поінформувала місцева група компаній ТОВ «СП «Південна Аграрно-Експортна компанія». Цього тижня масово включився у жнива вже весь регіон.
 
«Початок жнив у цьому році більш ранній, ніж у середньому за останні роки, цей сезон від початку був доволі нетиповим. Релевантні прогнози врожайності будуть доступні ще не скоро. Однак, виходячи з поточного стану посівів та близької до ідеальної перезимівлі озимих культур, ми зберігаємо прогноз врожаю у форматі «60 млн. тонн плюс», — повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.
 
Нагадаємо, що під урожай 2018 року в усіх категоріях господарств сільськогосподарські культури посіяні на площі понад 26 мільйонів гектарів — обсяг на рівні минулорічного. Зерновий клин становить 14,6 мільйона гектарів, у тому числі озимих зернових — 7,3 мільйона гектарів.
 
Ярі зернові та зернобобові культури зайняли, відповідно: кукурудза на зерно — площу 4,6 мільйона гектарів, гречка — 104,6 тисячі гектарів, просо — 44,5 тисячі гектарів. Крім того, соняшник навесні висіяли на площі 5,8 мільйона гектарів, сою — на 1,8 мільйона гектарів, цукрові буряки — на 282 тисячах гектарів.