У Львові хочуть ліквідувати наукову медичну бібліотеку

19.06.2018
У Львові хочуть ліквідувати наукову медичну бібліотеку

Львівська обласна наукова медична бібліотека, яка є єдиною в області бібліотекою для медиків, однією з найстарших спеціалізованих бібліотек в Україні і методичним центром 32 медичних бібліотек, опинилася перед загрозою припинення діяльності.
 
Адже на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за її ліквідацію, шляхом приєднання до Львівського медичного коледжу післядипломної освіти.
 
До цього бібліотека активно обслуговувала близько 5 тисяч читачів. Серед них — медики та науковці, а також студенти. Налічує ця книгозбірня близько 250 тисяч примірників рідкісної літератури.
 
В.о. директора бібліотеки Ярослава Лозинська від такого рішення в шоці, адже працівникам ніхто не сповіщав про таку перспективу, нічого з ними не обговорював.
 
Каже, що десять останніх років про придбання книжкових фондів чиновники не дбають. Усе — за приватні кошти, спонсорські, а також бібліотечних працівників. 
 
«Жодна учнівська (а лише така може бути у коледжі) бібліотека не буде забезпечувати потреби лікарів і науковців. Не той статус, не ті функції, не ті завдання, не такий штат. Щоб там не казали! А єдину в області, унікальну в Україні, медичну, майже столітню наукову бібліотеку хочуть підпорядкувати коледжу післядипломної освіти. Стільки планів — музей історії медичної книги, вивчення приватних колекцій лікарів минулого, каталоги рідкісних видань, міжнародна співпраця, наукова робота, презентації і квести…» — зітхає Ярослава Лозинська.
 
Кандидат педагогічних наук, заслужений працівник освіти України Христина Мазепа, що є постійною відвідувачкою бібліотеки, таким рішенням обурена: «Я проводжу заняття саме у медичній бібліотеці. Завжди у цьому нам сприяють працівники. Співпраця з бібліотекою на найвищому рівні. Там багато потрібної для нас літератури, нові журнали. Мої студенти мають змогу почерпнути прекрасний матеріал».
 
Пані Христина додає: «Бібліотека є цікавою як об’єкт дослі­дження. Ми часто проходимо там науково-пізнавальну екскурсію, після якої студенти стають постійними відвідувачами бібліотеки. І дуже вартісною ця бібліотека для мене є і в тому плані, що, коли мені потрібно попрацювати як науковцю, кращого місця не знайти. У безмежжі чудових унікальних джерел, сприятливій атмосфері та аурі, з професійними науковими бібліографами працювати в радість. Ініціативу приєднати наукову медичну бібліотеку я вважаю абсурдною. Я вірю в успішне майбутнє цієї бібліотеки. Медична бібліотека — це наше колосальне надбання, і його треба лише розуміти і підходити фахово до цього питання, щоб зрозуміти, що ми втрачаємо і для чого це робити?» 
 
Неприємно вражений ініціативою ліквідувати медичну бібліотеку директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник. Каже, що у бібліотеці захоплюють не лише книжкові раритети — віденські, берлінські, грецькі видання 18-19 століття з медицини, а й технічне устаткування, виготовлене 1904 року для страхового товариства «Дністер».
 
Три яруси сховищ зі стелажами, стінними шафами з ролетами, сейфами, сходами — все з металу: перекриття, двері. Це готовий музей бібліотечної справи, хоча й початково задуманий як сховище страхової документації. І все це може зникнути… А що ж лікарська громада — професори, дійсні члени, академіки, всі, хто готує дисертації, пише монографії, фахові статті в реферативні журнали?»
 
Департамент охорони здо­ров’я, який ініціював це рішення, називає його «посиленням управління бібліотекою» і вважає, що це дає стимул до її подальшого розвитку.
 
«Бібліотека має добрі традиції, давню історію та свої надбання, але стає малопопулярною в медичному середовищі, — вважає директор департаменту Ірина Микичак. — Попри все, вона повинна розвиватись і надалі. Тому департамент охорони здоров’я вважає необхідним посилити управління бібліотекою і дати стимул до подальшого її розвитку. А коледж післядипломної освіти є тією інституцією, яка буде популяризувати її в медичному середовищі, залучаючи інвесторів та програми міжнародного співробітництва».
 
Мінкультури України моментально відреагувало, дізнавшись про те, що бібліотеку мають намір ліквідувати. Заступник міністра Юрій Рибачук запевняє, що в першу чергу таке питання стосується Міністерства культури, адже бібліотека — заклад культурного надбання і спадщини.
 
«Мінкультури занепокоєне цією ситуацією, оскільки обласні наукові медичні бібліотеки є важливими інституціями у потужній мережі медичних бібліотек, які надають методичну і практичну допомогу медичним бібліотекам лікувальних закладів та медичних коледжів. Одним із пріоритетних напрямів роботи зазначених бібліотек був і залишається розвиток медичної науки — невичерпного джерела історичного досвіду багатьох поколінь, усього кращого, що було досягнуто в медичній галузі», — вважає заступник міністра культури Юрій Рибачук . 
 
«Ліквідація бібліотеки призведе до знищення її функцій, які не будуть у належній мірі компенсовані іншими закладами. Така ситуація може посилити загрозу інформаційній безпеці України», — наголосив Юрій Рибачук. Він також зазначив, що, відповідно до статті 15 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «доцільність реорганізації та ліквідації бібліотек, що є у державній та комунальній власності, визначають відповідні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування лише за погодження із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв».
 
Тобто питання ще на початковому етапі мали б обов’язково узгоджувати з Міністерством культури. 
 
Генеральний директор Національної наукової медичної бібліотеки Раїса Павленко наголошує: «Вважаємо, що реорганізація Львівської ОНМБ, під час впровадження медичної реформи в Україні, не може виправдовуватись браком коштів та оптимізацією галузі медичних закладів, тому що бібліотека є науково-інформаційним, освітнім та культурним, а не медичним закладом. Економія на знаннях і культурних цінностях у майбутньому матиме вкрай негативні наслідки для всієї української громади». 
 
«ЛОНМБ пережила найважчі часи в історії України, зберігала і поповнювала фонди 27 років Незалежності практично без державного фінансування на користь лікарської громади. Національна наукова медична бібліотека країни зацікавлена у збереженні ЛОНМБ як окремої установи обласного рівня, що працюватиме на створення позитивного іміджу Львівської області», — підсумувала Раїса Павленко.
 
...Невже наукова медична бібліотека дійсно припинить свою діяльність?