Японію сколихнув потужний землетрус: троє осіб загинули, понад 200 поранено

19.06.2018
Японію сколихнув потужний землетрус: троє осіб загинули, понад 200 поранено

Руйнування в Осаці. (Фото з сайта dw.com.)

В Осаці — третьому за величиною місті Японії — стався потужний землетрус магнітудою 6,1 бала.
 
Він забрав життя щонайменше трьох людей, понад 230 отримали поранення, повідомляє японський телеканал NHK. — Землетрус стався близько 8-ї години ранку в понеділок на північ від міста.
 
Наразі підтверджено смерті трьох людей. Це дев’ятирічна дівчинка, яка загинула, за повідомленнями місцевих ЗМІ, коли обвалилася стіна в плавальному басейні місцевої школи, та двоє літніх чоловіків віком 80 і 85 років. Одного з них убило уламками стіни, інший помер у лікарні від численних травм.
 
, це не останні жертви землетрусу, когось можуть іще знайти під завалами будівель.  
 
У місті з населенням близько трьох мільйонів людей зупинився громадський транспорт, закриті місцеві аеропорти, не працює залізниця.
 
Також призупинено роботу підприємств, зокрема й таких великих, як Honda Motor у префектурі Міе і Mitsubishi Motors у префектурах Кіото та Сіга.
 
У префектурі Осака розташовано багато інших відомих виробництв, серед яких і Panasonic та Daihatsu. Водночас АЕС у регіоні працюють у штатному режимі. 
 
Масштабних руйнувань у місті немає, але часткових пошкоджень будівель — дуже багато. Пошкоджено також водогін та дороги — подекуди зяють справжні провалля. У зоні біди відмінено заняття майже в 300 школах (на семи з них виявлено тріщини в стінах).
 
Без струму залишилися понад 170 тисяч будинків, подачу газу припинено до понад 100 тисяч будинків. Також в Осаці повідомляють про численні випадки загоряння.
 
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив журналістам, що пріоритетом для уряду є «порятунок людських життів». За словами прем’єра, він дав розпорядження своїм співробітникам якомога швидше зібрати дані про пошкодження, докласти всіх зусиль до порятунку життів, а також швидко і належним чином інформувати громадськість, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Додамо, що в неділю в Японії вже було зфіксовано землетрус — у південній частині префектури Гунма в центрі острова Хонсю, магнітудою 4,7. Інформації про потерпілих та руйнування не надходило.
 
Землетрус, який сколихнув Осаку, відчувався також у містах Кіото, Нара, Хойго, Шига. Його вогнище, за даними сейсмологів, залягало на глибині 13 кілометрів.
 
Метеорологічна служба попередила про можливість повторних поштовхів у наступні дні. Відтак у місті відкрито 395 спеціальних евакуаційних центрів.
 
Японія належить до сейсмічно небезпечних регіонів світу. На цю країну припадає близько 20% усіх землетрусів iз магнітудою, що перевищує 6 балів, нагадує Бі-Бі-Сі. Японські острови входять у систему тихоокеанського вулканічного вогняного кільця і розташовані на стиках тектонічних плит.
 
Сейсмологи попереджають, що найближчими роками біля берегів Японії зберігатиметься підвищена сейсмічна активність і закликають населення бути готовими до нових землетрусів і цунамі.
 
За даними порталу Earthquaketrack.com, де відстежується сейсмічна активність по всьому світу, в Осаці лише за останній рік сталося 11 землетрусів.