Олександру Усику доведеться боротись за титул абсолютного чемпіона світу у Москві

20.06.2018
Олександру Усику доведеться боротись за титул абсолютного чемпіона світу у Москві

Олександр Усик активно готується до фіналу WBSS проти росіянина Мурата Гассієва. (Фото з сайта telegraf.com.ua.)

Не секрет, що професіональний бокс — це майданчик для заробляння великих грошей.
 
Приміром, зірковий і непереможний американський боксер Флойд Мейвезер за один лише бій iз Конором Макгрегором отримав у 2017 році грошей більше (285 мільйонів доларів), ніж двоє найкращих футболістів сучасності — Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду, чий сумарний фінансовий доробок за минулий рік склав 219 мільйонів.
 
Вітчизняний «панчер»-важковаговик Олександр Усик також рухається професіональною кар’єрою без поразок, утім тієї слави та популярності, котру нині мають живі легенди боксу, ще не здобув.
 
Водночас перемога у фіналі прем’єрного розіграшу Всесвітньої боксерської суперсерії, в якому на кону під час його протистояння з росіянином Муратом Гассієвим стоятимуть чотири чемпіонські титули, Кубок Мухаммеда Алі та 10 мільйонів доларів, суттєво підніме його рейтинг в очах боксерського світу. 
 
Після довгих перемовин, які ледь не зайшли в глухий кут, керівництво WBSS оголосило, що довгоочікувана українсько-російська дуель відбудеться 21 липня в московському спорткомплексі «Олімпійський».
 
Загалом свої стосунки володар чемпіонських поясів WBO та WBC Усик та чемпіон світу за версіями IBF і WBA росіянин Мурат Гассієв уже мали визначити 12 травня в Саудівській Аравії, але начебто через травму українського боксера в раніше запланований термін їхнє побачення не відбулося.
 
Далі ж між промоутерськими командами опонентів розгорілася запекла боротьба за визначення нового місця та часу проведення об’єднавчого бою.
 
Вступивши, так би мовити, в переговорний клінч, сторони навіть зірвали організовану керівництвом WBSS наприкінці травня в Лондоні прес-конференцію, де планувався анонс нової дати та локації зустрічі Усика та Гассієва.
 
Російська сторона з усієї міці наполягала на тому, що фінал WBSS має пройти в Росії. Натомість команда Усика переконувала, що задля забезпечення рівних умов для суперників дуель має відбутися на нейтральній території.
 
«Ні, звісно, бій може пройти в Росії, але без Усика», — говорив у момент запеклих перемовин український боксер. Не виключено, що свою роль у подібній риториці вітчизняного боксера з Криму вiдіграв наказ міністра спорту Ігоря Жданова про заборону виступів українських спортсменів у Росії.
 
Але чим довше затягувалася дискусія, тим частіше звучали повідомлення про реальну можливість організації фіналу без участі Усика, замінити котрого вже готувався його суперник по півфіналу WBSS латвієць Майріс Брієдіс.
 
Зрештою, за кілька днів до офіційного оголошення місця фінального двобою Усик заявив, що готовий вийти в ринг навіть в Антарктиді, а розмови про скасування фіналу — брехня. У його ж промоутерській команді зізналися, що можливостей (у першу чергу фінансових) на рівних опонувати російській стороні не мають.
 
«У мене є два чемпіонські пояси, й у Мурата їх також два. Мені потрібен цей бій, мені потрібні ці пояси. І я готовий їхати в будь-яку точку планети», — наголосив Олександр.
 
А генеральний директор «К2 Промоушн Юкрейн» та водночас промоутер Усика Олександр Красюк додав: «Нашому чемпіону знову доведеться боксувати на території суперника, як це було в 1/4 фіналу і півфіналі WBSS.
 
Для Сашка це найголовніший бій у його кар’єрі, адже на кону — статус абсолютного чемпіона світу і кубок Мухаммеда Алі. Олександр поїде до Москви, щоб перемогти».