Збірна Польщі першою серед європейських достроково втратила шанси на «плей-оф» ЧС-2018

26.06.2018
Збірна Польщі першою серед європейських достроково втратила шанси на «плей-оф» ЧС-2018

Чинні чемпіони світу перебували за крок від дострокового завершення боротьби за нагороди ЧС-2018. (Фото з сайта www.dfb.de.)

Після двох турів групового раунду ЧС-2018 шість національних збірних — Уругваю, Росії, Франції, Хорватії, Бельгії та Англії — достроково здобули путівки до «плей-оф». При цьому вісім команд — Саудівської Аравії, Єгипту, Марокко, Перу, Коста-Рики, Панами, Тунісу та Польщі — заключні матчі у своїх групах проводитимуть без турнірної мотивації, оскільки з шансами на 1/8 фіналу вони розпрощалися, програвши два стартові поєдинки.
 
Серед числа невдах зовсім несподіваним виглядає перебування збірної Польщі. Будучи єдиним представником європейського футболу в квартеті «Н», саме «червоно-білі» виявилися першими зайвими в боротьбі за дві путівки до стикових матчів. Спочатку мінімально програвши посередньому Сенегалу, а потім зазнавши розгрому від непередбачуваних колумбійців, за яких виступають добре знані в Європі Радомель Фалькао та Хамез Родрігес, польські футболісти повністю втратили шанси на вихід із групи. І дарма, що в складі «кадри» грає кращий бомбардир «Баварії» та німецької бундесліги Роберт Левандовський — самотужки досвідченому капітану польської збірної виявилося не під силу перевести свою команду через груповий бар’єр.
 
Так само на талант та потуги одного лише футболіста в перших двох ігрових турах була розрахована й гра збірної Аргентини. У нічийному матчі проти Ісландії п’ятиразовий володар «Золотого м’яча» Ліонель Мессі не забив пенальті. У грі ж з хорватами, котра завершилася з непристойним для віце-чемпіонів світу-2014 рахунком (0:3), уславленого за виступами в «Барселоні» аргентинця взагалі не було видно. Як результат, із фаворита своєї групи збірна Аргентини перетворилася на її аутсайдера, серйозно ускладнивши собі завдання з виходу до «плей-оф». І якщо помилки голкіпера «біло-блакитних» Віллі Кабальєро зіпсували лише підсумок дуелі аргентинців iз хорватами, то чергова безбарвна гра Мессі неабияк підмочила його реноме одного з кращих футболістів планети.
 
Як влучно зауважив екс-футболіст аргентинської збірної, а нині головний тренер мадридського «Атлетико» Дієго Сімеоне, Мессі добре грає лише там (тобто в «Барселоні»), де його оточують неймовірні футболісти. Натомість у збірній Аргентини, котру на ЧС-2018 очолює професор фізичного виховання Хорхе Сампаолі, за словами Сімеоне, панує хаос і анархія. Дійшло до того, що після розгрому хорватам аргентинські збірники забажали, аби на вирішальний матч групового раунду проти Нігерії їм змінили головного тренера.
 
За мить до провалу на російському «мундіалі» перебували й чинні чемпіони світу — німці. Якби на останніх секундах поєдинку зі шведами «реаліст» Тоні Кроос не забив красивий гол зі штрафного, вирвавши таким чином для своєї команди перемогу, «бундестім» також би достроково долучилася до когорти збірних-невдах групового турніру ЧС-2018. «Думаю, в Німеччині було багато тих, хто зрадів би нашому ранньому вильоту з «мундіалю». Але ми не хотіли, щоб усе завершилося так швидко й просто», — заявив Кроос.
 
На тлі збірної Німеччини, котра, без сумніву, на цьогорічному планетарному форумі довго запрягає, вельми пристойним стартом у Росії можуть похвалитися команди Англії та Бельгії, хоча вони й не входили до числа головних фаворитів турніру. Перебуваючи в одній групі разом iз Панамою та Тунісом, обидва європейські колективи достроково оформили свій вихід до «плей-оф». При цьому їхні забивні форварди вийшли в лідери бомбардирської гонки «мундіалю» — на рахунку капітана англійців Харрі Кейна п’ять влучних ударів, в активі Ромелу Лукаку з Бельгії чотири голи. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Груповий раунд. 2-й тур.
Група С. Данія — Австралія — 1:1, Франція — Перу — 1:0.
Турнірне становище: Франція — 6, Данія — 4, Австралія — 1, Перу — 0.
Група D. Аргентина — Хорватія — 0:3, Нігерія — Ісландія — 2:0.
Турнірне становище: Хорватія — 6, Нігерія — 3, Ісландія, Аргентина — 1.
Група Е. Бразилія — Коста-Рика — 2:0, Сербія — Швейцарія — 1:2.
Турнірне становище: Бразилія, Швейцарія — 4, Сербія — 3, Коста-Рика — 0.
Група G. Бельгія — Туніс — 5:2, Англія — Панама — 6:1.
Турнірне становище: Англія, Бельгія — 6, Туніс, Панама — 0.
Група F. Південна Корея — Мексика — 1:2, Німеччина — Швеція — 2:1.
Турнірне становище: Мексика — 6, Німеччина, Швеція — 3, Південна Корея — 0.
Група Н. Японія — Сенегал — 2:2, Польща — Колумбія — 0:3.
Турнірне становище: Японія, Сенегал — 4, Колумбія — 3, Польща — 0.