Для кого програма? Фермери-початківці не можуть отримати обіцяні Кабміном гроші

26.06.2018
Фермер-початківець із Волині Володимир Шегедин не зміг стати учасником державної програми підтримки фермерів для розвитку свого новоствореного господарства.
 
«Щоб створити фермерське господарство, треба мати земельну ділянку. В мене було сім соток присадибної землі. В березні минулого року з них і розпочав свою справу. Почав потрошку з людьми спілкуватися. За рік зібрав 50 гектарів землі, — розповідає Володимир. — Прем’єр-міністр Гройсман сказав, що чи не мільярди передбачено для допомоги фермерам. Я подумав: нехай хоч малесенька частинка цього пирога дістанеться і мені. Першим стояло питання купівлі трактора, бо без трактора — нікуди. Урядовою програмою передбачено компенсацію 40 відсотків на придбання техніки. Супер! Почав шукати, де можна взяти кредит. А у банках кажуть: «Ми не кредитуємо новостворені господарства. Треба, щоб було два повних роки діяльності». Тобто фермеру-початківцю банк не допоможе ніяк!».
 
Володимир Шегедин позичив гроші у знайомих, але з ідеєю купити трактор за державною програмою не роз­прощався. І тут виникла друга перепона на шляху до урядової допомоги: виявилося, що компенсацію дають лише на трактори Харківського тракторного заводу, які надто потужні (від 150 кінських сил і вище), а тому дрібному виробнику не потрібні.
 
Шегедин розпрощався з мріями про держдопомогу і самостійно купив двадцятирічного трактора.
 
«Урядові програми підтримки фермерів тільки декларуються. Може, хтось під ці програми і добіжить різними шляхами, але я маю і досвід, і освіту юридичну, і зв’язки, та скористатися ними не можу. Поки врахуєш усі нюанси, виконаєш усі умови, позбираєш потрібні папери, глянув — а щось уже знову змінилося», — розводить руками.