Шахрайка приміряє на себе личину опозиціонера і просить притулку в Україні

26.06.2018
Шахрайка приміряє на себе личину опозиціонера і просить притулку в Україні

Щира, добра гостинність українців приваблює не тільки туристів, а й мотивує окремих громадян пострадянських держав мігрувати в Україну. Однак цим зловживають і особи з «темними плямами» в біографії.
 
Посилаючись на орієнтованість нашої країни на загальновизнані демократичні цінності, вони представляють себе політично переслідуваними особами і вимагають від української влади притулку.
 
Нинi Державна міграційна служба України змушена доводити в судах законність свого рішення про відмову в наданні притулку громадянці Казахстану Жанар Ахметовій.
 
Влада Казахстану звинувачує її в шахрайстві на підставі статті 177 Кримінального кодексу. Захист не заперечує, що вона не зовсім чиста перед законом, але наполягає на тому, що Жанар уже була засуджена на підставі цієї статті і не може бути притягнута до відповідальності вдруге за один і той же злочин.
 
За даними міністерства внутрішніх справ Казахстану, в період iз березня 2005 року по жовтень 2008 року Жанар Ахметова обдурила людей на більш ніж 50 млн. тенге за претензіями на виплату з відсотками.
 
У зв’язку з цим у 2009 році вона була засуджена за шахрайство. Однак через наявність у неї малоліт­ньої дитини судовий орган у серпні 2010 року застосував статтю 72 Кримінального кодексу Республіки Казахстан, і виконання покарання було призупинено до досягнення її сином 14-річного віку, а це — до 5 листопада 2021 року.
 
Однак Жанар Ахметова, незаконно покинувши межі Республіки Казахстан навесні 2017 року, порушила умови відбування покарання.
 
Розуміючи наслідки своїх дій, вона відразу ж попросила політичного притулку, заявивши про те, що є активним блогером у соціальній мережі Facebook, опозиційним журналістом під псевдонімом Жанна Бота.
 
При цьому приховала, що блогерством і жуналі­стикою вона почала займатися набагато пізніше пiсля її засудження за цілком реальні злочини.
 
Наприклад, співвітчизник Ахметової — Райхан Айтпай стверджує, що Ахметова позичила в нього 20 000 доларів і не повернула їх. І таких «кредиторів» у Жанар Ахметової чимало.
 
Казахстанська журналістка Фаріда Батирбаєва також по­страждала від схем Жанар Ахметової на ринку нерухомості. Вона була подругою Жанар і, довіряючи їй, втратила велику суму грошей і підірвала своє здоров’я.
 
Починалося це невинно, з жіночої дружби: наприкінці 1990-х років Жанар Ахметова здійснювала низку освітніх проектів у Казахстані. У 2006 році Жанар Ахметова почала займатися нерухомістю і розповіла подрузі про отримання кредиту на покупку квартири для дочки Фаріди Батирбаєвої в Алмати.
 
Піддавшись на умовляння, вона (Батирбаєва) взяла кредит на загальну суму 79 000 доларів США в банку під 19% річних.
 
Їх Жанар Ахметова використовувала у своїх фінансових цілях і схемах. Як виявилося пізніше, таких обдурених у Жанар Ахметової багато.
 
За чужі гроші Жанар придбала собі квартиру вартістю півмільйона доларів у центрі Алмати. У той же час жертві шахрайки доводилося працювати вдень і вночі, понаднормово, щоб своєчасно виплачувати кредити і уникати штрафів.
 
Знадобилося два роки, щоб фінансовій поліції, Генеральнiй прокуратурi Казахстану разом iз жертвами фінансової аферистки поставити її перед судом. 
 
Суд засудив Жанар Ахметову до семи років позбавлення волі, але незабаром вона була звільнена, вирок був скасований, «поки дитина малолітня». Незважаючи на вирок, засуджена нічого не повернула своїм кредиторам.
 
Навряд чи ошукані на величезні суми грошей люди повернуть своє ... Але вони ніколи не зможуть змиритися з тим, що держава не змогла забезпечити ефективний захист тим, хто по­страждав від незаконних дій шахрайки.
 
Особливий акцент навколо Жанар Ахметової виникає у зв’язку з її підтримкою в Україні з боку Фонду «Відкритий діалог», який забезпечує її фінансовими засобами, в тому числі при оплаті адвокатських послуг.
 
У свою чергу, «Відкритий діалог», як показують результати журналістського розслідування польських ЗМІ, фінансується особами, афільованими з російським Оборонпромом.
 
У зв’язку з цим, з огляду на істину «хто платить — той замовляє», виникає питання: чи не є Жанар Ахметова «троянським конем», якого під виглядом борця за демократію хочуть «подарувати» Україні?!