Полювання на «інших»: жертв кривавої розправи у таборі ромів у Львові могло бути більше

26.06.2018
Проблема взаємовідносин в Україні місцевого населення з ромами, які цілими таборами несподівано з’являються в різних куточках країни, — актуальна.
 
І, чого гріха таїти, часто нахабна поведінка, кримінал і антисанітарія, які, як правило, йдуть слідом за табором — мало сприяють симпатії до представників цієї національної меншини.
 
Але це жодним чином не виправдовує жорстокості у ставленні до ромів, адже останнім часом напади на табори в Україні помітно почастішали.  
 
Справжню розправу вчинила група молодиків у ніч із 23 на 24 червня. Озброєні ножами, металевими трубами та ланцюгами особи у лісовому масиві на околиці Львова напали на табір ромів.
 
У результаті інциденту загинув 24-річний мешканець Закарпатської області, ще четверо осіб, серед яких 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків i 30-річна жінка отримали тілесні ушкодження.
 
Вісьмох підозрюваних, серед яких одному 20 років, а решті — по 16-17, затримано — їм оголошено про підозру. Підозрювані визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання «Твереза і зла молодь», яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division.
 
Як повідомила старша інспекторка Управління з додержання прав людини Національної поліції України Оксана Санагурська, восьмеро юнаків, яким оголосили про підозру, перебувають у райвідділку поліції з батьками та дають свідчення, також їм надали адвокатів.
 
У самій поліції додали, що нападники мали чіткий план щодо погрому табору ромів: вони заздалегідь визначили позиції кожного з нападників, їхні дії та завдання. 
 
У свою чергу, голова громадської організації «Рома України Терніпе» Микола Юрченко сказав, що поліція затримала нападників під час погрому, й наголосив, що якби правоохоронці приїхали пізніше, можливо, ніхто б у таборі й не вижив.
 
Юрченко розповів, що в таборі було 10 дорослих, серед яких вагітна жінка, та четверо дітей. На вагітну жінку також напали. Після погрому роми побоюються повторного нападу, тож планують повернутися зі Львова на Закарпаття, звідки раніше приїхали.
 
Представниця поліції Оксана Санагурська повідомила, що раніше правоохоронцям дали розпорядження патрулювати ромські поселення у посиленому режимі, однак про цей табір, який перебуває в лісі на околиці Львова, поліція не знала. Їй удалося швидко приїхати на місце погрому, оскільки про напад оперативно повідомив чоловік, який став свідком нічної розправи.
 
Додамо, що цей напад уже став приводом для міжнародного скандалу, адже в Раді Європи його не лише засудили, а й чекають повного, прозорого розслідування без зволікання.