Генсек Ради Європи офіційно звернувся до Путіна з вимогою помилувати Олега Сенцова

26.06.2018
Відповідно до Європейської конвенції з прав людини 25 липня 2018 року Турбйорн Ягланд передав президенту Росії клопотання про помилування українського режисера Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування в катівнях російської в’язниці. 
 
Це сталося після особистої зустрічі Генсека Ради Європи з керівником російського МЗС Сергієм Лавровим та уповноваженою з прав людини в Росії Тетяною Москальковою. 
 
На думку лідера Ради Європи, справа Олега Сенцова вийшла за рамки політики, ставши питанням моралі та елементарного людського співчуття.
 
— Олега Сенцова треба помилувати з гуманітарних міркувань, — заявив Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд. — Зараз він перебуває між смертю та життям i не може самостійно захищати свої права, та за нього заступилися тисячі впливових людей мистецтва й правозахисту в усьому світі, що свiдчить на користь його невинності.
 
Уже на цьому тижні, у четвер, 28 червня, у Страсбурзі в рамках літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) пройдуть дебати щодо політичних ув’язнених з України, які потрапили під коток репресій Кремля.
 
Європейські депутати обговорять погіршення ситуації на окупованому півострові Крим, вислухають звіти правозахисників про життя заручників репресивної системи, які потрапили до СІЗО за інакомислення.
 
Парламентарії переконані, що необхідно домагатися негайного звільнення всіх політичних в’язнів, які потрапили до російських катівень за свої погляди. 
 
Ще 14 травня 2018 року український режисер Олег Сенцов оголосив голодування, поставивши умовою негайне звільнення 64 українських політв’язнів iз російських в’язниць.
 
— Мій підзахисний тримає голодування вже 43 дні поспіль, у нього серйозні проблеми з серцем та нирками, — розповів адвокат політв’язня Дмитро Дінзе. — Його політична позиція виключає можливість добровільного прохання про помилування у президента Росії, а тим часом прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Сенцов зобов’язаний написати клопотання до Путіна, якщо хоче вийти на свободу живим.
 
Український по­літв’язень сильно ослаб за час безстрокового голодування, перша криза в Олега трапилася на 26-й день відмови від їжі, коли його ледь удалося врятувати від смерті.
 
Зараз медики колонії «Білий Ведмідь» чекають на другу кризу, після якої почнеться примусове годування політичного бранця Кремля. 
 
Нагадаємо, що 21 червня відбулася телефонна розмова між Петром Порошенком та Володимиром Путіним, в якій порушували теми військових дій на Донбасі, а також обміну військовополоненими. 
 
На думку політологів, це говорить на користь того, що Москва має намір обміняти українського політв’язня Олега Санцова на головного редактора російського інформагентства «РІА Новості України» Кирила Вишинського. 
 
Керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко впевнений, що Путін захоче продемонструвати, що Росія своїх не кидає, та показати Заходу, як у його країні ведуть боротьбу за свободу «журналіста».
 
При цьому президент РФ не соромиться публічно називати Олега Сенцова терористом i заявляє, що це занадто важка стаття для того, щоб підписати наказ про помилування засудженого до 20 років позбавлення волі українця.
 
А ось у Сімферополі 25 червня 2018 року розглядали клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення Володимира Балуха, який також відбуває термін за сфабрикованою ФСБ справою про екстремізм.
 
Український патріот теж тримає безстрокове голодування вже майже сто днiв, протестуючи проти незаконних арештів на території окупованого півострова.
 
«Агресивні дії Російської Федерації проти України повинні бути припинені, — заявив заступник голови Меджлісу кримсько­татарського народу Ахтем Чийгоз. — Практика терору, яку взяли на озброєння правителі однієї сьомої частини суші планети Земля, має довге коріння ще з часів СРСР i не залежить від кольору прапора над Кремлем».
 
Володимир Балух відправив особистого листа Президенту України Петру Порошенку 22 червня 2018 року. У своєму посланні український активіст висловив надію на те, що його доля стане «гірким історичним досвідом» для всієї світової громадськості.