На Сиваш уперше за 30 років прилетіли рідкісні рожеві фламінго

26.06.2018
На Сиваш уперше за 30 років прилетіли рідкісні рожеві фламінго

На Херсонщину залетіло близько двох десятків екзотичних птахів. (Фото з сайта uain.press.)

Уперше за тридцять років озеро Сиваш облюбувала ціла зграя рідкісних рожевих фламінго.
 
Екзотичних птахів помітили на солоному озері біля острова Чурюк у районі Азово-Сиваського національного парку, а також поблизу села Генгірка Генічеського району. За словами орнітологів, Херсонську область облюбували не менше двох десятків рожевих фламінго.
 
Востаннє таке заморське диво в Україні бачили тільки в середині 80-х років, коли в одному з передмість Львова місцевим жителям удалося сфотографувати пару дивовижних птахів.
 
Зараз iдеться про порівняно велике поселення рожевих фламінго, яке може навіть розширитися, але лише у випадку, якщо люди не втручатимуться в життя екзотів.
 
Поки що орнітологам не вдалося знайти нові гнізда рожевих фламінго, що свiдчить на користь того, що обережні птахи з заморських країн лише придивляються до красот півдня України.
 
«На Херсонщину фламінго в буквальному сенсі цього слова занесло попутним вітром, — пояснює співробітник Азово-Чорноморської орнітологічної станції, кандидат біологічних наук Юрій Андрющенко. — Рiч у тiм, що інтенсивні потоки повітря під час зміни антициклону на циклон здатні збивати з курсу перелітних птахів. Ми періодично фіксуємо приліт незвичайних заморських птахів під час масової міграції. Якщо пернатим сподобається на півдні України, вони й надалі iз задоволенням повертатимуться на Херсонщину щороку. Головне, щоб люди з розумінням поставилися до рідкісних птахів i не заважали їм спокійно жити».
 
Ще один iз факторів ризику — небезпечне сусідство причорноморських територій Херсонщини з рисовими плантаціями.
 
На початку нинішнього року вчені зафіксували масовий мор диких птахів (лебеді, крижень, чайки та баклани) через отруєння пестицидами й гербіцидами, що накопичилися у воді за зиму.
 
Особливу небезпеку для рожевих фламінго представляють і браконьєри, які можуть захотіти отримати унікальний трофей. 
 
Незважаючи на всі небезпеки та ризики, орнітологи сподіваються, що в майбутньому зграї рожевих фламінго займуть місце однієї з кращих пам’яток краю, посиливши туристичну привабливість Херсонщини.
 
Із вільної енциклопедії можна дізнатися, що фламінго утворюють міцні пари на все життя та живуть колоніями по кілька сотень i навіть тисяч пар тісно один з одним.
 
За рік кожна пара здатна виростити не більше трьох пташенят, а принести перше потомство молодий птах зможе, доживши до віку п’яти-шести років. У дикій природі фламінго живуть у середньому 30 років, а в неволі доживали й до рекордних 84 років!