Українські баскетболісти готуються до заключних ігор першого раунду кваліфікації ЧС-2019

27.06.2018
Українські баскетболісти готуються до заключних ігор першого раунду кваліфікації ЧС-2019

У спарингу українські баскетболісти обмінялися перемогами з командою Ізраїлю. (Фото з сайта ФБУ.)

Керівництво Федерації баскетболу України не раз виголошувало бажання й навіть робило якісь практичні кроки, намагаючись викликати до табору національної чоловічої збірної вітчизняних баскетболістів, які в той чи інший час грали в НБА.
 
Щоправда, далі розмов справа не зрушувалася й проводити відповідальні міжнародні поєдинки «синьо-жовтим» доводилося без своїх заокеанських «легіонерів».
 
Як свідчить колишній президент ФБУ Олександр Волков, із Національної баскетбольної ліги (так само, як і з Євроліги) збірників відпускають хіба що на матчі фінального раунду світової чи континентальної першості.
 
Тож найближчим турніром, де, ймовірно, може зіграти чоловіча збірна України зі своїми повпредами з НБА є чемпіонат світу, який улітку наступного року прийматиме Китай.
 
Утім, перш ніж розпочинати якісь предметні кроки з роботи над викликом українців з НБА, до синьо-жовтого табору, наша національна команда має подолати непростий шлях до фінальної частини ЧС-2019.
 
Наразі участь української збірної на майбутньому планетарному форумі залишається таким же складним питанням, як і кількість баскетболістів з українським паспортом, які в наступному сезоні гратимуть в НБА.
 
Вийшло так, що донедавна єдиний українець в НБА — Олексій Лень — попрощався з «Фініксом». Натомість одразу двох наших молодих співвітчизників обрали на драфті НБА: Святослава Михайлюка взяли до «Лос-Анджелес Лейкерс», а Іссуфа Санона — до «Вашингтона».
 
«Пара Санон — Михайлюк може вирости в кращий дует задньої лінії за всю історію збірної України. Удачі хлопці! Мої вітання Україні! Це дійсно історична ніч для українського баскетболу», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» дворазовий український чемпіон НБА у складі «Лос-Анджелес Лейкерс» Станіслав Медведенко. 
 
І хоча далеко не факт, що обидва новачки одразу заграють у найсильнішій баскетбольній лізі світу, збірна України — у разі свого потрапляння на «мундіаль» — може розраховувати на серйозне підсилення.
 
Поки ж головному наставнику «синьо-жовтих» Євгену Мурзіну в кваліфікації ЧС-2019 доводиться покладатися на «стару гвардію», де перші скрипки грають перевірені Пух Джетер, В’ячеслав Кравцов та Сергій Гладир.
 
Останній, до слова, впродовж червня зі своїм «Монако» боровся проти «Ле Ману» за титул кращої команди Франції, тож пропустив контрольний спаринг збірної України в Ізраїлі з місцевою національною командою.
 
Якщо першу дуель українські збірники виграли — 85:83, то повторний поєдинок, який проходив у закритому режимі, завершився мінімальною перемогою господарів — 91:90.
 
У вівторок у столичному спорткомплексі «Меридіан» «синьо-жовті» провели відкрите тренування, а вже 28 червня на них — лідерів своєї «пульки» — чекає передостанній поєдинок першого раунду кваліфікації ЧС-2019 у гостях проти Туреччини. Завершиться ж цей етап відбору для збірної України в Києві в перший день липня, коли підопічні Мурзіна прийматимуть Латвію.
 
Аби продовжити боротьбу за путівку на китайський «мундіаль», «синьо-жовті» мають посісти в групі з Туреччиною, Латвією та Швецією одне з трьох перших місць. Далі на першу трійку команд з «українського» квартету чекатиме об’єднавчий турнір iз кращим тріо групи «А», в якій змагаються Іспанія, Словенія, Чорногорія, Білорусь.
 
Із новоутвореного секстету на «мундіаль» проб’ється лише половина його учасників, відтак кожне очко, зокрема й здобуте на першому етапі відбору, має стратегічне значення.
 
«Зважаючи на рівень суперників у другому раунді кваліфікації (збірна Словенії — чинний чемпіон Європи, іспанці — бронзові призери останнього Євробаскету), українські баскетболісти мусять «чіплятися» за кожен матч. Шанс є завжди — потрібно в нього вірити», — наголосив Олександр Волков.