Проект музею Революції гідності створять за проектом німецьких архітекторів

03.07.2018
У Києві нарешті визначилися, яким буде Музей Революції гідності. Авторами проекту-переможця стали німецькі архітектори, професор Ян Кляйхус та Йоханес Кресснер.
 
Під час брифінгу, присвяченого підведенню підсумків ІІ стадії Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні — Музей Революції гідності» берлінські архітектори запевнили, що такого немає ніде у світі, адже будівля не буде схожа на жодну історичну пам’ятку.
 
Їхнiй проект «Штурм пагорба». Це буде абсолютно новий формат споруди: перші поверхи — повністю закриті, без вікон, там буде експозиція з речей та світлин загиблих героїв Небесної сотні, а найвищий поверх стане панорамним і з нього виднітиметься усе місто. 
 
«Для нас була велика честь брати участь у цьому конкурсі. Взагалі, проведення цього конкурсу свідчить про те, що українці — відкрита до світу нація. Суть проекту Музею Революції гідності стосується одночасно минулого і майбутнього», — розповів на брифінгу Ян Кляйхус.
 
«Ми з Йоханнесом були свідками подій, коли Берлін був поділений на східний та західний, і напевно, якби не трапилась ця революція, ми б не мали того, що ми маємо зараз. Тому ми з великою повагою, пропустивши крізь себе особистий досвід, поставилися до процесу розробки архітектурного проекту музею вашої революції», — додав пан Кляйхус.
 
За словами архітекторів, у своїй роботі вони намагалися максимально гармонійно поєднати музей та меморіал. Це поєднання полягає у відображенні ніш, які згодом будуть розташовані по алеї Героїв Небесної сотні, де будуть міститися пам’ятники, які люди самі виготовляли на честь загиблих Героїв. «Особливо приємно усвідомлювати те, що ідея, яку ми намагалися закласти, була прочитана членами журі під час оцінки проекту, зокрема, це ідея похилого пандуса, який у результаті перетворює музей на фінальну точку шляху Пам’яті», — говорять автори.
 
За «німецький» проект проголосувала абсолютна більшість суддів, і він значно випередив суперників, яких було 11. У конкурсі змагалися архітектори з Європи та Америки. Почесне друге місце посіла робота українського архітектора, який пропонував будівлю з бруківки та з... рестораном. Саме розважальний заклад і не сподобався журі. 
 
Будувати музей почнуть уже наступного року, а коштуватиме спорудження комплексу — 200 млн. гривень. Поки що на цьому місці табличка з назвою майбутнього меморіального комплексу, яку встановили торік після указу Президента про створення музею.