Верховна Рада посилила покарання за незаконну вирубку лісу

06.07.2018
Верховна Рада посилила покарання за незаконну вирубку лісу

Сподіватимемося, що до кінці року несанкціонованого лісоповалу в геометричній прогресії не збільшиться. (Фото з сайта lisportal.org.ua.)

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає суворе покарання за незаконну вирубку лісу та його контрабанду. Відповідний законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» підтримали 234 народні депутати.

Згідно з документом, обсяг внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів не повинен перевищувати 25 мільйонів кубометрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання лісоматеріалів у попередньому році.

Законом у Кримінальному кодексі України встановлюється, що переміщення через митний кордон поза митним контролем лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів, заборонених до вивезення за межі митної території України, карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Та сама дія, вчинена особою, яка раніше скоїла один із злочинів, передбачених статтями 201, 201-1, 246 ККУ, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Дії, перед­бачені частиною 1 або 2 цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Також визначається, що незаконна рубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, караються штрафом від 1 до 1,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, скоєні повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Також у Кодексі України про адмінправопорушення підвищуються штрафи за незаконну рубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка, знищення або пошкодження зелених насаджень чи інших об’єктів озеленення у межах населених пунктів та за їх межами.

Закон набуває чинності 1 січня 2019 року.