У Львові випустили марки із зображенням Олега Сенцова

10.07.2018
У Львові випустили марки із зображенням Олега Сенцова

Лист із такою маркою не залишить байдужим адресата.

Відтепер обличчя полоненого режисера Олега Сенцова можна побачити і на листах. У Львові у відділенні Укрпошти урочисто відбулося спецпогашення марки «Свободу Олегу Сенцову». 
 
Автор ідеї — львівський журналіст та громадський активіст Олег Радик, що вже займався випуском марок на теми політичних подій — зокрема, не міг проігнорувати тему політв’язнів. 
 
«Я дуже сумніва­юсь, що цю марку побачить Путін, та думаю, що її побачить багато хто у світі. Не знаю, чи вона зможе допомогти Олегу, але хоча б зможе підняти його моральний дух. Не можна нічого не робити», — наголосив Олег Радик.
 
Марку створили за ілюстраціями художника Андрія Єрмоленка. Митець також скомпонував відому серію плакатів проти чемпіонату світу з футболу у Росії. Одне із зображень національний оператор поштового зв’язку в Нідерландах PostNL також перемістив на марки, на яких зображений футболіст, що збиває м’ячем літак у повітрі. 
 
«Увесь світ має почути і побачити, що Україні не байдужа доля політичних в’язнів Кремля. Я зрозумів, що не можу мовчати. Перший ескіз Free Oleg Sentsov був зроблений для кінокомпанії «Вавилон’13». Він набув розголосу, і ми стали активніше працювати над іншими плакатами на цю тему. Так з’явилась і серія, присвячена футбольному чемпіонату в Росії», — розповів Андрій Єрмоленко.
 
Вдало підібрані кольо­ри марки впадатимуть у вічі і вкотре нагадуватимуть кожному українцю, що країна-агресор незаконно утримує людей за ґратами. Проте, незважаючи на катування й утиски, опір системі не зламано, боротьба триває, і результати її залежать від кожного з нас. 
 
На чорному тлі марки — фото  ув’язненого, по всій площині мітки англійською мовою викарбувано: «Врятуйте Олега Сенцова та інших українських політв’язнів у Росії». Перша частина тексту виведена буквами сірого кольору, які вщент заплямовані кров’ю, інша частина тексту — багрового відтінку.
 
Участь в урочистому погашенні марки «Свободу Олегу Сенцову» взяв також очільник Львівської ОДА Олег Синютка та в. о. директора Львівської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Микола Ростов.
 
«Хочу подякувати ідейникам і творцям цієї марки. Адже одна справа, коли ти вболіваєш і журишся вдома, інша справа, коли ти виходиш у публічний простір і пропагуєш ті речі, які об’єднують людей по всьому світу. Я переконаний, що така синергія і людська правда приведе до того, що ті люди, яких ми відстоюємо, будуть разом із нами в Україні, такій Україні, яку ми хочемо. По-перше, в наших кордонах, по-друге, в багатій та вільній країні, де будуть жити достойні люди», — зазначив голова Львівської ОДА.
 
Нагадаємо, український політв’язень голодує вже майже два місяці. Єдиною вимогою припинення його самотортур є звільнення інших українських бранців російської системи. Самого ж Олега Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі у серпні 2015-го. Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв’язнів.