Батіг для депутатів: чи справді Україні загрожують перевибори до Верховної Ради

13.07.2018
Батіг для депутатів: чи справді Україні загрожують перевибори до Верховної Ради

Останні два тижні роботи Верховної Ради знову поставили під сумнів можливість парламенту ефективно виконувати свої обов’язки в цьому складі.

Народні депутати так і не спромоглися минулого тижня оновити склад ЦВК, а суперечка довкола цього питання спричинила в парламенті чергову кризу: Блок Петра Порошенка відмовився розглядати будь-які інші питання, поки не буде проголосовано новий склад Центрвиборчкому. Тому деякі питання ухвалювали вже без участі «порошенківців». 

Про Міністерство ветеранів і зняття недоторканності забули

І якщо до питання оновлення складу ЦВК учора, фактично в останній повноцінний сесійний день перед канікулами, депутати планували знову повернутися, то вже на початку останнього сесійного тижня було зрозуміло, що за бортом їхньої уваги залишиться низка інших важливих законопроектів. Наприклад, так і не дійшла справа до розгляду головної передвиборчої обіцянки про зняття депутатської недоторканності.
 
Мабуть, відпочивати депутати все ж прагнуть недоторканними. Втім, може, це й не останнє «недоторканне» літо, адже бажання серйозно розглядати це питання у депутатів немає.
 
«Дивуюся, чому фракції опозиції, які три місяці тероризували Київ наметовим містечком iз вимогою зняття недорканності з депутатів, забули про цю свою «принципову» вимогу, — зазначила заступник Голови ВР Ірина Геращенко. — Я вважаю, навпаки, зараз, після рішення КС, варто педалювати це питання...» Втім дивується не тільки пані Геращенко. Виборці здивовані теж. 
 
Не зроблено й важливого кроку в питанні створення Міністерства ветеранів.
 
«Уже понад чотири місяці, а точніше з 27 лютого 2018 року, Кабмін цілковито ігнорує постанову Верховної Ради щодо створення Міністерства у справах ветеранів, — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» народний депутат БПП Олександр Третьяков. — За цей час  не було проведено жодної наради щодо створення міністерства та жодної консультації уряду з профільним комітетом та проектним офісом. Отже, заплановані строки (зараз триває останній пленарний тиждень цієї сесії, наступна сесія буде аж у вересні) майже зірвані. Якщо і надалі буде саботуватися процес створення Міністерства у справах ветеранів, я, як відповідальна людина, не бачу сенсу в існуванні цієї коаліції та своїй участі в ній. Бо поставлено під загрозу реалізацію важливого для країни завдання — створення дієвої системи захисту прав та інтересів українських ветеранів, в тому числі тих, які проливали і зараз проливають свою кров на сході».
 
Народний депутат додав: «Мені вже зрозуміло, що не тільки уряд, а й деякі парламентські сили свідомо гальмують процес. Очевидно, через певні політичні інтереси, до яких ветерани та їхні життєві потреби жодним чином не належать».

Парубій бачить «великий потенціал»

Ось на цьому тлі й виникло питання подальшої роботоспроможності ВР та вже вкотре заговорили про можливі дочасні парламентські вибори. Єдиний, хто якимось дивом зумів розгледіти «великий потенціал» нинішнього скликання парламенту, — це Голова ВР Андрій Парубій.
 
«Незважаючи на всі складнощі, я вважаю, що в цієї Верховної Ради є великий потенціал», — зазначив він.
 
І додав: «Немає жодних підстав для дострокових [парламентських] виборів. Я це вже неодноразово говорив і ще раз повторюю. Для цього мають бути передбачені Конституцією обставини. Але навіть поза Конституцією має бути елементарна здорова логіка. Український парламент ухвалює найскладніші та найвідповідальніші закони — про антикорупційний суд, про національну безпеку. Багато хто говорить, що в українському парламенті дуже слабка коаліція, але ж ми ухвалюємо складні рішення. Тільки цього вівторка (3 липня. — Авт.) парламент ухвалив 12 рішень, із них — вісім законів. Парламенти інших країн за кілька тижнів можуть не ухвалити стільки рішень».
 
Але кількість ще не означає якість. Скажімо, на вчорашнє засідання парламенту було винесено, згідно з розкладом, оприлюдненим на сайті ВР, понад 70 (!) питань. Зрозуміло, що повноцінно розглянути таку кількість законопроектів навіть для парламенту з «великим потенціалом» — нереальне завдання. 
 
Водночас український політик і дипломат Роман Безсмертний в ефірі телеканала ZIK зауважив, що чим ближче до закінчення повноважень Президента, тим емоційніші будуть дискусії щодо розпуску парламенту.
 
«Але, з моєї точки зору, це лише дискусії. Адже від нинішньої розстановки сил і від нинішньої продуктивності Верховної Ради виграє в першу чергу Президент, а в другу — уряд. Тому розмови будуть розмовами, але я переконаний, що на таке рішення Президент не наважиться», — заявив він.
 
Роман Безсмертний додав, що Президент не розпускатиме парламент, бо повністю контролює ситуацію.
 
«Нинішній стан справ навколо обрання членів ЦВК та інші дискусії, які велися, показують, що Президент через велику фракцію БПП контролює ситуацію. Відтак я не бачу його інтересу в нинішній ситуації приймати рішення щодо розпуску парламенту. Тим більше, про це свідчить дискусія щодо коаліції. То вона є, то її немає. Очевидно, що Президент у праві сам приймати рішення, — каже Безсмертний.
 
І додає: «Тому я вважаю, що нинішні розмови щодо розпуску Верховної Ради — тактичний інструмент тиску на опозиційні сили і на певних політиків парламенту та поза ним».
 
«Я припускаю, що такі розмови — це своєрідний батіг для депутатів, щоб вони були більш слухняні, — сказав у свою чергу ZIKу народний депутат від БПП Геннадій Ткачук. — Адже потрібно усвідомлювати, що кожні перевибори для депутатів-мажоритарників — це велика затратна частина. Тоді як для депутатів-партійців — ще більш затратна. Відтак усі розуміють, що йти на перевибори за рік до чергових виборів — це нераціонально з фінансового погляду. Як би цинічно це не звучало».
 
«Коли йдеться про ризикові гроші, то це є достатньо лукавою історією. Тому що ці кошти будуть витрачені якщо не цієї осені, то наступної, і ніякої економії не відбудеться, — переконаний народний депутат Олександр Бригинець (БПП). — Рiч у тiм, що на позачергові чи чергові вибори гроші все одно виділять».
 
Інша справа, що ні в кого справді немає бажання іти на ці перевибори.
 
«Четвергове голосування у Верховній Раді (від 5 липня, коли ухвалювали закони навіть після демаршу БПП. — Авт.) показало те, що ніхто в парламенті, включаючи тих, хто голосно кричить, що треба розпускати парламент та проводити дострокові вибори, насправді цього не хоче — ані «Батьківщина», яка виступала з цією ідеєю, ані «Опозиційний блок», — додав Олександр Бригинець. 
 
Єдиний, хто хоче перевиборів, — це народ України. Бо чи потрібна така Верховна Рада, яка навіть не здатна подбати про захисників України і створити Міністерство у справах ветеранів, на яке останні так чекають?