Великі очікування на нульовий результат: з яким порядком денним поїхали до Гельсінкі Трамп і Путін

17.07.2018
Великі очікування на нульовий результат: з яким порядком денним поїхали до Гельсінкі Трамп і Путін

«Ну що, поговоримо про Україну?» (Фото з сайта news.google.com.)

На зустріч президентів США Дональда Трампа та РФ Володимира Путіна очікували давно. Спершу ходили чутки, що політики зустрінуться у Відні, однак пізніше з’явилася офіційна інформація, що зустріч відбудеться в Гельсінкі 16 липня.

Хоча Путін і Трамп зустрічалися раніше, це їхнє перше повноцінне «побачення» після інавгурації Трампа на посаду президента Сполучених Штатів на початку 2017 року. 

У Білому домі запланували півторагодинну зустріч у форматі тет-а-тет між президентами Трампом та Путіним, яка мала розпочатися о 13:20 у Президентському палаці в Гельсінкі (за місцевим часом, який збігається з київським).

Потім — початок переговорів у розширеному форматі американської та російської делегацій. Обговорення тривало й під час робочого обіду.

О 16:50 Трамп і Путін мали провести спільну прес-конференцію. Про це йшло­ся в офіційному графіку Трампа на 16 липня. На момент верстки номера лише повідомлялося, що політики таки зустрілися, хоч Путін трохи й запізнився на зустріч: Трамп ледь потис протягнуту Путіним руку і при цьому мав суворий вираз обличчя.

«На порядку денному питання Криму бути не може»

З боку Кремля не надходило розлогих коментарів про характер та теми переговорів. Путін не схильний заздалегідь розкривати свої карти.
 
Він звик діяти хитро та підступно, коригуючи свої дії згідно з поведінкою співрозмовника. У Кремлі вже визначили межі, в яких може вестись дискусія.
 
«На порядку денному такого питання, як Крим, бути не може і не буде ніколи, оскільки Крим є невід’ємною частиною Росії. Всі інші питання — це питання консенсусу», — заявив у Москві прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. Тож мова про Україну була, тільки без України.
 
Трамп за характером належить до типажу самозакоханого тирана. Зустріч із Путіним для Трампа, як і попередня зустріч із Кім Чен Ином, — це спосіб показати, що йому переговори даються успішніше, ніж іншим. Таку думку висловив в інтерв’ю «Радіо Свобода» директор Європейського центру Карнеґі та колишній представник Словаччини в НАТО Томаш Валашек.
 
«Це може бути зустріч, яка завершиться розмитим комюніке чи прес-конференцією, де заявлять про великий прогрес, якого вони досягли і який пізніше може мати — а може і не мати — конкретні дії з боку урядів. Але можна з упевненістю припустити, що метою зустрічі з президентом Путіним буде довести світові, що я, президент Трамп, досяг успіху там, де інші спробували, але провалилися. Але мені вдалося налагодити співпрацю щодо Сирії, України та у врегулюванні інших питань», — міркує Валашек.
 
Водночас Пол Ґобл, експерт із питань Євразії і колишній посадовець Державного департаменту США і ЦРУ, побоюється, що навіть неформальні вислови Трампа, хибно проінтерпретовані російською стороною, можуть призвести до руйнівних наслідків.
 
Трамп з любов’ю та заздрістю ставиться до інших тиранів, як то глав Росії та Китаю, які не обмежені у своїх діях міцними демократичними інституціями, як то Конгрес, незалежне судочинство, незалежні ЗМІ, незалежні розвідувальні органи та незалежна громадська думка.
 
Трамп у своїй думках і діях хиткий: може зранку говорити одне, а надвечір — інше. У нього є лише одна константа — ненависть до попередньої демократичної адміністрації президента Барака Обами. Трамп і Путін — близькі за духом. Обидва вважають себе «сильними особистостями» у світі, в якому панує хаос.
 
Обидва переконані, що очолювані ними країни є світовими супердержавами. Путін уже давно подає себе як провідник усіх тих політичних сил, які є вкрай не ліберальними. Трампу ж подобається його роль руйнівника тих ліберальних інституцій, які привнесли порядок у світ на зламі епох у 1945 та 1990 роках.

«Наші відносини з Росією ніколи не були гіршими, ніж зараз»

Ще одна риса Трампа — балакучість. Він коментує все. Тож висловлювань Трампа щодо його майбутньої зустрічі з Путіним було безліч. І часто таких, які суперечать одне одному.
 
Європейські високопосадовці гостро відреагували на заяву президента США, який назвав Європейський Союз одним із ворогів Сполучених Штатів. Чи це не уклін у бік Путіна?
 
Зокрема, віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс пізно ввечері 15 липня написав у «Твіттері», що «називання найкращих друзів ворогами лише робить щасливими справжніх ворогів».
 
Водночас президент Європейської ради Дональд Туск написав у «Твіттері», що «Америка і ЄС є найкращими друзями. А той, хто говорить, що ми вороги, поширює фейки».
 
Кілька днів тому на саміті НАТО в Брюсселі під час підсумкового виступу на цьому заході Дональд Трамп ще раз підтвердив, що говоритиме про Україну з Володимиром Путіним, і зазначив, що анексія Криму його не влаштовує.
 
Президент України Петро Порошенко на тому ж саміті висловив своє задоволення тим, що зміг поспілкуватись із Трампом напередодні його візиту до Гельсінкі. Однак якихось очікувань від самої зустрічі Трампа з Путіним, за словами українського президента, в нього немає.
 
Сам Дональд Трамп напередодні також заявив, що не має завищених очікувань від цієї зустрічі. Водночас казав, що хоче обговорити з Путіним ймовірне російське втручання у вибори президента США, на яких здобув перемогу, а також Сирію та Україну.
 
Президент США Дональд Трамп перед зустріччю з Путіним написав у «Твіттері», що відносини Сполучених Штатів і Росії «ніколи не були гіршими», ніж зараз.
 
«Наші відносини з Росією ніколи не були гіршими завдяки багатьом рокам дурості США і зараз — через влаштоване полювання на відьом», — написав президент США, маючи на увазі розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори 2016 року.
 
Раніше радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявляв, що майбутня зустріч Трампа та Путіна може покращити відносини між двома державами, а однією з тем на зустрічі може стати можливе повернення Росії до «Великої вісімки».
 
Трамп і Путін неодноразово заявляли, що симпатизують один одному, попри всю протилежність інтересів. Це не обіцяє для зустрічі в Гельсінкі нічого доброго: аж надто різняться очікування сторін.
 
Американський лідер укотре хоче домогтися медійного ефекту, розраховуючи на те, що зустріч перетвориться на шоу на великій сцені, з апломбом і поплескуванням по плечу. Трамп знову хоче вразити світ. Свої політичні цілі — якщо вони у нього є — глава Білого дому приховує. Трамп — подарунок долі для Кремля.
 
У російського президента, навпаки, великий порядок денний. Він хоче отримати карт-бланш у війні в Сирії, свободу дій в Україні, яку Путін вважає зоною впливу Росії.
 
Нарешті, він вимагає, щоб Захід визнав, що захоплення Росією українського півострова Крим чотири роки тому було не анексією, а «возз’єднанням». ЄС і США відреагували на анексію Криму санкціями щодо Москви, і Путін намагається домогтися їх скасування. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Тисячі демонстрантів вийшли на вулиці Гельсінкі у неділю, 15 липня, протестуючи проти візиту президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна, які мають зустрітися у фінській столиці.
 
Обом президентам демонстранти закидають порушення прав людини та утиски свободи слова. Журналісти провідної газети Фінляндії «Гельсингін саномат» опублікували в неділю відкритого листа президентам РФ та США, в якому, зокрема, висловили сподівання, що лідери двох країн не будуть вирішувати «європейські питання без участі самих європейців».
 
Головна газета країни також розмістила в столиці 300 білбордів, в яких зокрема знадується, що Трамп назвав журналістів «ворогами народу».