В «Укрпошті» обіцяють спростити селянам доступ до сучасних систем грошових платежів

18.07.2018
Директор департаменту фінансового бізнесу ПАТ «Укрпошта» Артур Муравицький обіцяє найближчим часом спростити селянам доступ до сучасних систем грошових платежів.
 
За словами Муравицького, протягом останніх трьох років у сільській місцевості закрилося близько тисячі банківських відділень і на сьогодні 47 вісотків населення України не має доступу до фінансових та банківських послуг. 
 
Минулого четверга банківський комітет парламенту схвалив законопроект №6601, згідно з яким Укрпошту хочуть зробити окремим гравцем фінансового ринку України.
 
Відділення держкомпанії зможуть зберігати гроші населення, а підприємці — проводити платежі через рахунки поштових установ.
 
Поштові відділення й так приймають комунальні платежі та передають пенсії для п’яти мільйонів осіб. Минулоріч через рахунки Укрпошти вже пройшло два мільярди гривень платежів за оренду ріллі.
 
А ухвалення законопроекту просто наблизить державного поштового оператора до стандартів Євросоюзу, де національні пошти є традиційними гравцями ринку фінансових послуг своїх країн.
 
Укрпошта для початку намагається спростити селянам доступ до фінансових послуг через проект пересувних відділень, який зараз реалізовують у Чернігівській області.
 
Якщо згаданий законопроект ухвалять на осінній сесії парламенту, проект із відкриття поштових рахунків клієнтам Укрпошта почне вже в 2019 році.
 
Уже сьогодні Укрпошта, окрім комунальних платежів, здійснює грошові перекази (як внутрішньоукраїнські, так і міжнародні). Через відділення зв’язку селяни можуть подати заявку на отримання кредиту в банках, які співпрацюють з Укрпоштою, або отримати страховку на автомобіль чи інше майно.
 
Після остаточної ухвали законопроекту №6601 тут зможуть відкривати рахунки не тільки для фізичних осіб, а й для мікропідприємців із річним оборотом до 60 мільйонів гривень. Можна буде налогодити інтернет-торгівлю та спростити життя фермерам, які працюють у віддалених селах, далеко від банків. 
 
Практика платежів за оренду ріллі через Укрпошту почалась кілька років тому за ініціативою агрохолдингів, які переходили на виплату орендної плати готівкою, а не натурою.
 
Для них були важливими якість та прозорість фінансової звітності, а також оптимізація витрат, пов’язаних із перерахуванням орендної плати. Агрокомпанії прагнуть розвивати таку співпрацю, бо розуміють, що таку роботу в змозі організувати і якісно провести спеціалізовані структури.
 
Якщо у вас сотні або й тисячі пайовиків, з якими необхідно вчасно розраховуватися, постійно оновлюючи актуальний список та базу адрес, оплачувати відрядження спеціалістам, що мають здійснювати виплати, забезпечити достатній обсяг готівки, організувати її перевезення та доставку,  то простіше доручити це все фаховій організації.
 
Це схоже на зарплатний проект у банку: компанії надають дані для виплат та перераховують кошти включно з комісією за надану послугу. Укрпошта через власну систему «Поштовий переказ» спрямовує кошти в усі зазначені регіони та на відповідні поштові відділення.
 
Пайовик гроші отримує або готівкою від листоноші, або у поштовому відділенні. В майбутньому планують додати сервіси для перерахування грошей пайовикам на платіжні картки, випущені Укрпоштою. 
 
Поштові оператори у всіх країнах виконують аналогічні функції, оскільки їх відділення доповнюють відсутню банківську інфраструктуру. Укрпошта зараз працює над втіленням світових стандартів. Вже отримали від НБУ ліцензію на переказ коштів та почнуть розміщувати платіжні термінали у відділеннях зв’язку.