Юристів поменшає: уряд суттєво скоротив бюджетні місця у вишах

18.07.2018
В Україні цього року стане менше студентів, які навчатимуться за рахунок бю­джету. Оскільки Кабінет Міністрів на 10% зменшив кількість бюджетних місць у вишах порівняно з роком минулим.
 
Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку та торгівлі, наразі затверджено обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних i робітничих кадрів, а також на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у нинішньому році та проектні обсяги державного замовлення на наступні два роки.
 
Тож загальний обсяг прийому фахівців тепер передбачено в кількості 191 тис. осіб, у тому числі за денною формою навчання — 171 тис. осіб, що на 9,6% менше, ніж торік.
 
Особливо суттєвим, наголошують у Мін­економрозвитку, є скорочення у вишах підготовки молодших спеціалістів i бакалаврів. Перших стане менше аж на 30% , порівняно з роком минулим, а других — на 4%. 
 
«Але уряд збільшив держзамовлення на підготовку наукових i науково-педагогічних кадрів. Тож до аспірантури на бю­джетне навчання матимуть змогу вступити 4 тис. 399 осіб, що порівняно з 2017 роком більше на 1,4%, до докторантури — 478 осіб, що порівняно з минулим роком більше на 5,9%», — зазначають у Міністерстві економічного рзвитку та торгівлі.
 
І додають, що прийом учнів на навчання за робітничими спеціальностями за державним замовленням у 2018 році передбачено в обсязі 23 тисячі осіб, а підвищення кваліфікації та проходження перепідготовки, спеціальної підготовки й спеціалізації для 213 тис. 991 особи. Окрім цього, прийом фахівців, наукових i науково-педагогічних кадрів у 2019 році становитиме 197 тис. осіб.
 
Як пояснює такі рішення уряду перший віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, держзамовлення має відповідати потребам ринку.
 
Тому Мінекономрозвитку розробило зміни до механізму державного замовлення, щоб створити додаткову мотивацію для студентів найзатребуванiших спеціальностей. 
 
«Із цього року ми запропонували заборонити перерозподіл держзамовлення між галузями, з наступного року запроваджують ще кілька важливих змін. На­приклад, пропонуємо підвищену стипендію для студентів за інженерними, технічними, аграрними спеціальностями, яких наразі дуже потребує промисловість, ІТ-сфера. Це важливе питання для української економіки», — підсумовує рішення уряду Степан Кубів.