Легенда про судно-порушник: у «Сі Бриз-2018» беруть участь 30 бойових кораблів iз 19 країн світу

18.07.2018
Легенда про судно-порушник: у «Сі Бриз-2018» беруть участь 30 бойових кораблів iз 19 країн світу

Тривають українсько-американські навчання «Сі Бриз-2018». (Фото з сайта narodna-pravda.ua.)

На Херсонщині проходять українсько-американські навчання «Сі Бриз-2018». У районі Тендрівської коси військовослужбовці двох країн відпрацьовують повномасштабний комплекс висадки десанту з боку моря, повітря та військових кораблів.
 
Маневри міжнародного масштабу «Сі Бриз» стали вже щорічною традицією для південного регіону нашої країни та проходять в акваторії Чорного моря.
 
Загальний план військових навчань включає відпрацювання комплексу заходів з умовного захоплення терористів, штурму ворожих плавучих засобів, а також координацію спільних дій сухопутних та морських піхотинців ВМС ЗCУ.
 
Уперше до програми навчань включили висадку підготовлених бійців iз верто­льо­та на палубу військового корабля.
 
Висадка піхотинців iз борта вертольота — досить небезпечний, але необхідний захід, уточнюють фахівці Державної прикордонної служби України. 
 
Учасники військових операцій повинні навчитися враховувати силу вітру, а також напрямок повітряних мас під час польоту вертольо­та, вірно розрахувати спуск особливих механізмів та зробити при цьому поправку на хвилювання моря.
 
Складні для сприйняття солдатiв елементи навчання проходитимуть під контролем досвідченiших бійців спеціальних підрозділів при службі Морської охорони Дер­ж­прикордонслужби, а також ВМС ЗCУ.
 
У нинішньому році військовослужбовці особливо ретельно відпрацюють затримання екіпажу судна-порушника, яке нелегально перетинає кордон України.
 
Згідно з легендою, у заданому районі виявлено корабель, який не підкоряється наказам прибережної охорони, а його екіпаж відверто ігнорує всі правила міжнародного морського права.
 
Військовослужбовці відпрацьовують порядок затримання правопорушника з метою усунення навігаційної небезпеки у морській акваторії, а також відновлення порядку морського судноплавства.
 
Особлива група морських прикордонників робить висадку з борту вертольота на корабель-порушник, штурмує небезпечне судно та нейтралізує вороже налаштований екіпаж. Навчальна операція проводиться в умовах, наближених до максимальної реальності, та має особливу актуальність для безпеки морських кордонів України.
 
Нинішнього року українсько-американські навчання «Сі Бриз-2018» стартували 9 липня, а закінчиться міжнародна кампанія  21 липня. У навчаннях беруть участь тридцять бойових кораблів iз дев’ятнадцяти країн світу, у тому числі й турецький підводний човен.
 
Керівником навчань з української сторони виступає контр-адмірал Олексій Неїжпапа, а з американської — капітан першого рангу Метью Лиман.
 
Особливістю «Сі Бриз-2018» є той факт, що багатонаціональний штаб контролює дії морських, повітряних та наземних підрозділів безпосередньо з моря, з флагмана Шостого флоту США Mount Whitney.
 
Відпрацювання бойової потужності військовослужбовців України, США та інших країн проходять у північно-західній частині Чорного моря, а також у портах, аеропортах й на полігонах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.