Об’єднатися, щоб вигідно продати: як сільгоспвиробнику скористатися програмами держпідтримки

24.07.2018
Об’єднатися, щоб вигідно продати: як сільгоспвиробнику скористатися програмами держпідтримки

Мало виростити ягоди. Треба їх ще зберегти та отримати державну підтримку для вигідного збуту. (Фото з сайта ruslo.info.)

Виробникам плодово-ягідної продукції вигідно об’єднуватись у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК).
 
 
Саме за такої умови вони зможуть скористатись державною підтримкою та суттєво розвинути свій бізнес, посилюючи конкурентоспроможність на аграрному ринку. 
 
 
Уряд передбачив на 2018 рік співфінансування СОК, компенсуючи 70 відсотків придбаного обладнання як українського, так і іноземного виробництва.
 
 
Ця новина прозвучала під час Міжнародного форуму «Лохина високоросла і ягідні культури в Україні 2018. Ягідні кооперативи», що відбувся днями в Житомирі.
 
Учасниками його стали представники Міністерств та місцевих адміністрацій, НААН України, керівники ОТГ, представники бізнесу та профільні експерти.
 
«Виробництво ягід в Україні поступово зростає і вже з’явилася необхідність зберігати та переробляти значно більшу кількість продукції. Створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів надасть змогу виробникам не тільки зберегти урожай та продати його за вигідною ціною, а й розширити асортимент продукції з доданою вартістю. Держава, у свою чергу, підтримує селян-підприємців, які об’єдналися», — акцентував заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета.
 
Наразі семидесятивідсоткова компенсація за обладнання передбачена для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, до складу яких входить не менше двадцяти окремих одиниць.
 
Проте для збільшення привабливості кооперативного руху в Україні Мінагрополітики працює над внесенням змін, які передбачають у програмі державних компенсацій і участь кооперативів зі складом від семи членів.
 
Під час форуму обговорювалася й реалізація інших програм держпідтримки. Зокрема, відповідно до державної програми підтримки розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників, на яку виділили 300 мільйонів гривень, на початок липня нинішнього року Мінагрополітики внесло до переліку претендентів на державну підтримку 164 заявки. Відповідний перелік уже розміщено на сайті міністерства.
 
Також сільгоспвиробникам радять звернути увагу на програму зі здешевлення кредитів для фермерів у розмірі 1,5 облікової ставки НБУ, на яку піде ще 1 мільярд гривень. Так, аграрії можуть не продавати зерно одразу після жнив, а взяти дешевий кредит для осінньо-польових робіт, і вже потім продати зерно за найбільш вигідною ціною.