«Гаряча пора» для хабарників: у вишах вимагають від вступників тисячі гривень і доларів

24.07.2018
«Гаряча пора» для хабарників: у вишах вимагають від вступників тисячі гривень і доларів

Наживатися на вступниках бажаючих немало.

Лише розпочалася вступна кампанія — абітурієнти масово почали здавати документи до вишів. І правоохоронцям є робота — затримують нечистих на руку викладачів.
 
Лише за день 18 липня працівники територіальних управлінь захисту економіки Нацполіції взяли «під білі рученьки» працівників закладів вищої освіти Черкаської, Сумської та Одеської областей під час одержання ними неправомірної вигоди. 
 
В Одесі оперативники обласного управління захисту економіки Нацполіції спільно з працівниками прокуратури області задокументували злочинну діяльність посадових осіб однієї з академій. Декан та завідувач лабораторії вимагали від трьох абітурієнтів 5 тис. доларів.
 
За вказану суму працівники освіти пообіцяли допомогти майбутнім студентам із вступом до навчального закладу. Затримали горе-освітян саме під час одержання хабара.
 
Окрім 5 тисяч доларів, які фігуранти отримали як неправомірну вигоду, правоохоронці вилучили чотири конверти, в яких були зазначені прізвища інших абітурієнтів. У них було 2,6 тис. доларів i 2,5 тис. гривень.
 
За успішне складання вступних іспитів i зарахування до навчального закладу декан одного з інститутів Черкащини вимагав від абітурієнта понад 5 тис. гривень.
 
Затримали декана працівники Управління захисту економіки в Черкаській області Нацполіції, слідчі Уманського відділу поліції під процесуальним керівництвом Уманської місцевої прокуратури.
 
Заступник директора вишу на Сумщині вимагав за вирішення аналогічного питання 10 тисяч гривень. Під час одержання першої частини хабара в 2 тис. гривень посадовця затримали оперативники Управління захисту економіки в Сумській області НП під процесуальним керівництвом Охтирської прокуратури.
 
Кримінальні провадження відкрито за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
 
Всім нечистим на руку освітянам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років iз позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років, із конфіскацією майна.