Спека випалює Європу: у Швеції горить ліс, у Латвії — ліс і торф’яники

24.07.2018
У Швеції тривають гігантські лісові пожежі, спричинені аномально високими для Скандинавії температурами.
 
За повідомленням місцевої пожежної служби, в неділю зранку було зафіксовано 43 епіцентри загорання.
 
Найбільші пожежі вирують у чотирьох регіонах: Євлеборґ, Ємтланд, Вестерноррланд і Даларна. На боротьбу з вогнем, окрім пожежної служби, відправлено армію і цивільну оборону.
 
Також на боротьбу з вогнем у Швецію вже відправили своїх пожежників та устаткування Італія, Німеччина, Франція, Австрія, Португалія, Литва, Данія та Норвегія.
 
Минулої неділі 139 польських пожежників вирушили до міста Свеґ у Центральній Швеції.
 
Від понеділка вони братимуть участь у гасінні лісових пожеж, які спустошують околиці міста. Місію заплановано на 14 днів. Поляки мають власні намети і провізію.
 
А на заході Латвії, в Курляндії, окрім лісів, палають і торф’яники. Латвійське громадське телебачення LTV повідомляє з посиланням на дані супутникової зйомки, що вогняна стихія охопила 170 гектарів лісів та 260 гектарів чагарників.
 
Палають також 400 гектарів торф’яників. Полум’я видно навіть у розташованому за 100 кілометрів від пожеж курортному місті Юрмала. 
 
Місцеві пожежні служби повідомляють, що боротьба з вогнем може бути довгою та виснажливою. У цьому нещасті добре те, що Курляндія є малозаселеною, а погане — що доступ до епіцентрів пожежі дуже ускладнений з огляду на болотистий характер місцевості. 
 
Багатотижнева засуха в Латвії вже завдала значних збитків сільському господарству, у зв’язку з чим уряд оголосив у країні надзвичайний стан.