До єдності Церкви — поодинці: 1030-ліття Хрещення України-Русі кожна конфесія відзначатиме «у своєму колі»

27.07.2018
До єдності Церкви — поодинці: 1030-ліття Хрещення України-Русі кожна конфесія відзначатиме «у своєму колі»

28 липня у столиці відбудуться офіційні заходи з нагоди відзначення 1030-ліття Хрещення України-Русі.
 
Прес-служба глави держави повідомляє, що о 8:30 у Маріїнському палаці планують тематичний «державний захід», об 11:30 — ходу «Молитва за Україну», а о 13:00 — виступ Президента України на Володимирській гірці, біля пам’ятника святому князю Володимиру Великому.
 
На державні урочистості запрошено представникiв дипломатичного корпусу, священикiв православних церков світу та української діаспори.
 
Прибуде й повноважна делегація від Вселенського Патріарха Варфоломія.
 
Нагадаємо, що Кабмін затвердив план заходів iз підготовки та відзначення 1030-річчя Хрещення ще в листопаді 2017-го.
 
Зокрема, планували низку національно-патріотичних заходів для молоді. Наразі не повідомляють, чи було проведено такі державні заходи, утім церкви до події готувалися і тепер організовують свої урочистості... поодинці.
 
«Ми отримали від релігійних організацій, зокрема, УПЦ КП, УАПЦ та громадських організацій, звернення про проведення цілої низки масових заходів у рамках відзначення 1030-річчя Хрещення Русі... Потрібно зробити все можливе, щоб уникнути будь-якого загострення, будь-яких провокацій і щоб усі заходи пройшли мирно, конструктивно й показали всьому світу, що українці можуть єднатися і проводити такі заходи спільно і всі разом», — сказав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, даючи доручення поліції пильнувати за порядком.
 
Однак «усі разом» — поки не виходить. У підсумку, під пам’ятником Володимиру пролунають чотири різні молебні. Так, віряни УПЦ Київського патріархату 28 липня, після святкової літургії, пройдуть святковою хресною ходою від Володимирського собору до Володимирської гірки. 
 
А от представники однієї з гілок Української автокефальної православної церкви вже відсвяткували. 24 липня, в день пам’яті святої княгині Ольги, на площі перед Андріївською церквою відбулося богослужіння, після чого віряни пройшли хресною ходою до пам’ятника князю Володимиру.
 
Спільноти Української греко-католицької церкви, за українською традицією, відзначають День Хрещення України-Русі за датою, вказаною в літописах — 14 серпня. Утім, за словами предстоятеля УГКЦ Патріарха Святослава (Шевчука), 28 липня єднатимуться у святкуванні з Українською державою та зі своїми православними братами.
 
28 липня відбудуться урочисті богослужіння по всіх церквах конфесії, а 29-го учасники з’їзду молодіжної організації «Українська молодь — Христу» та семінаристи візьмуть участь у молебні УГКЦ на Володимирській гірці.
 
Прихильники Московського патріархату проведуть свій молебень на Володимирській гірці 27 липня, а 28-го святкуватимуть біля Успенського собору Києво-Печерської лаври. Передбачається, що в урочистостях і Київського патріархату, і Московського візьмуть участь по 100 тисяч осіб.
 
Прихильників МП уже звозять — передбачали ж «масові протести» проти надання томосу. Утім і протестувати поки ніби немає чого. Та й охочих, певно, не так багато. Можливо, тому прес-служба УПЦ МП заявляє, що «спецслужби масово скасовують рейсові автобуси до столиці України» — мовляв, щоб прихильники МП не змогли приїхати і виглядало, ніби їх менше, ніж вірян УПЦ КП.
 
Крiм цього, за ініціативою предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія 28 липня в Києві на території Києво-Печерської лаври заплановано зустріч представників іноземних посольств в Україні — РФ, Білорусі, Молдови, Грузії, Греції, Кіпру, Сербії, Македонії, Болгарії і Румунії i православних церков Сербської, Македонської, Болгарської, Грузинської та Білоруської православних церков, а також представників Американської православної церкви.
 
На думку координатора групи «Інформаційний опір», народного депутата ДмитраТимчука, там їх намагатимуться переконати, що надання автокефалії Українській церкві небезпечне і загрожує не лише «кривавим протистоянням» в самій Україні, а й «розколом світового православ’я».
 
Про «релігійну війну» заявляють й очільники «ЛНР» та «ДНР», обіцяючи «прийти на допомогу і захистити православних України від релігійного геноциду». 
 

ДО РЕЧІ

За даними дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, створення помісної автокефальної православної церкви в Україні підтримує 31 відсоток населення країни.
 
20 відсотків — проти. 35 відсоткам — усе одно, 14 відсотків просто не мають думки з цього приводу. Нагадаємо, що минулого року 37 відсотків підтримували надання автокефалії і 18 відсотків висловлювалися проти цього.