За півроку іноземці скоїли півтори тисячі злочинів — Нацполіція

27.07.2018
Проблема мігрантів, які їдуть звідусіль,заполонивши Європу, — щорік стає актуальнішою.
 
І хоч Україна не є членом Євросоюзу і не зобов’язувалася виконувати квоти «притулку» для іноземців, утім, це не заважає мігрантам перетинати наші кордони. На жаль, такі «гості» часто-густо сприяють погіршенню криміногенної ситуації. 
 
Маючи на меті виявлення, документування та припинення злочинної діяльності іноземців, які прибули в нашу країну з метою вчинення злочинів, Нацполіція розпочала загальнодержавну спецоперацію «Мігрант».
 
Превентивні заходи стартують згідно з дорученням Міністерства внутрішніх справ України та триватимуть до кінця літа.
 
Спецоперація з нагляду та контролю за виконанням законодавства у міграційній  сфері здійснюється спільними силами Нацполіції, Державної міграційної та Державної прикордонної служб України.
 
«Ми проаналізували ситуацію з нелегальними мігрантами, і у нас є серйозні питання. Тому організовуємо, проводимо оперативно-профілактичне відпрацювання «Мігрант», аби виправити цю ситуацію», — підкреслив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий під час робочої наради.
 
Перший заступник очільника Нац­поліції, начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін наголосив, що завданням поліцейських є виявлення кримінальних елементів, які проникли на територію нашої держави з метою вчинення протиправних дій.
 
Він кон­статував: «За 2017 рік іноземцями було скоєно близько чотирьох тисяч кримінальних правопорушень. Тільки за шість місяців 2018 року — вже фактично півтори тисячі.
 
Робимо акцент на документуванні злочинної діяльності саме «кримінальних авторитетів», так званих «злодіїв у законі», які мають намір впливати на криміногенну обстановку в країні».
 
Із початку року виявлено понад 100 груп нелегальних мігрантів та загалом понад 500 іноземців.Окрім того, завдяки спецзаходам, які тривали в країні впродовж лютого-травня, у вчиненні злочинів було повідомлено про підозру 392 іноземцям. Правоохоронці виявили 42 «кримінальних авторитети», з них сім — так звані «злодії у законі». 
 
Для забезпечення обміну інформацією та повної міжвідомчої взаємодії у виявленні порушників вимог перебування в Україні іноземців, які вчиняють злочини на території країни, притягнення їх до відповідальності та видворення за межі держави, на базі Ситуаційного центру Нацполіції буде розгорнуто діяльність міжвідомчого Ситуаційного центру.
 
У рамках спецзаходів заплановано спільні тактико-спеціальні навчання Нацполіції, Держаміграційної служби, Держприкордонслужби, Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацгвардії України.