Сім’я Олега Сенцова отримає благодійну допомогу від українців Австралії

31.07.2018
Збір коштів відбувся за ініціативою української громади штату Вікторія та пройшов відразу в двох найпопулярніших українських осередках — Українському народному домі (Ессендон) та українській суботній школі, що носить ім’я Лесі Українки, у передмісті Нобл Парк. Люди зібрали майже дві тисячі доларів.
 
Активісти міжнародної акції підтримки політв’язня пообіцяли також вислати до колонії «Білий Ведмідь», де незаконно утримується український патріот Олег Сенцов, австралійські поштові листівки зі словами підтримки від людей.
 
— Небайдужі австралійці відгукнулися на заклик популярних у всьому світі представників світу кіно та мистецтва допомогти Олегу Сенцову, — пояснила ентузіазм сотень мешканців Мельбурна одна з організаторів акції в Австралії Орися Стефин. 
 
— Дуже велике враження на всіх справив благодійний показ документальної стрічки «Процес: російська держава проти Олега Сенцова».
Перед показом фільму керівники української громади проінформували відвідувачів про ситуацію з українськими політв’язнями, які незаконно утримуються Російською Федерацією. Йшлося, зокрема, про справу режисера Олега Сенцова, а також про війну на сході України. 
 
Захід організували з метою у черговий раз привернути увагу світової спільноти до важкої долі українських політв’язнів. Серед глядачів можна було зустріти як представників української громади штату різних поколінь, так і небайдужих австралійців.
 
Пізніше відбулася виставка австралійського фотографа Брюса Вілсона про життя людей у зоні російсько-українського воєнного конфлікту під назвою Donbas: Photographs from Ukraine’s War-torn East та флешмоб на підтримку українського режисера.
 
Крім цього, уповноважена німецького уряду з прав людини та гуманітарної допомоги Бербель Кофлер закликала владу Росії невідкладно надати медичну допомогу Олегу Сенцову, який голодує вже 77 днів поспіль.
 
Правозахисниця підтримала рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від 25 липня 2018 року, в якому сказано про те, що Олег  Сенцов повинен отримати лікування.
— Я щиро сподіваюся на швидке звільнення пана Сенцова та його побратима пана Олександра Кольченка, — заявила омбудсман Німеччини. — Готова приєднатися до рішення ЄСПЛ, а також особисто від себе попросити Олега Сенцова припинити вбивче голодування, заради збереження життя!
 
Нагадаємо, що український режисер оголосив безстрокове голодування ще 14 травня 2018 року та вимагає звільнити всіх незаконно взятих під варту політв’язнів Кремля.
 
 Сам Олег Сенцов був затриманий співробітниками ФСБ ще у травні 2014 за сфабрикованою справою про тероризм. 
 
У матеріалах слідства його назвали лідером диверсійно-терористичної групи, що дало підставу для винесення надзвичайно суворого вироку. У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням терміну покарання в колонії суворого режиму. Мешканця окупованого Криму незаконно етапували до виправної колонії «Білий ведмідь», що у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).
 
Відомо, що на території Російської Федерації, а також в окупованому Криму незаконно утримують у неволі близько 70 українських політв’язнів. 
 
Переговори між двома країнами з приводу обміну ув’язненими свідомо гальмують представники країни-агресора. Серед осіб, яких планують випу­стити на свободу, крім Олега Сенцова та Олександра Кольченка, фігурують журналіст Укрінформу Роман Сущенко, син українського чиновника 19-річний Олег Гриб, Станіслав Клих, кримчани Володимир Балух, Олексій Чирній та Олександр Костенко.