В українському футболі почнуть застосовувати систему відеоповторів

03.08.2018
В українському футболі почнуть застосовувати систему відеоповторів

Після появи у футбольних арбітрів «відеопомічників» відсоток суддівських помилок значно зменшиться. (Фото з сайта essentiallysports.com.)

За давньою традицією, щоразу напередодні чергового «українського класико» обов’язково має спалахнути якась резонансна тема у вітчизняному футболі.
 
 
Доволі часто вона стосується суддівського питання, тож не дивно, що й цього разу, перед першим у новому чемпіонаті побаченням «Динамо» та «Шахтаря», в українських ЗМІ розпочали активно обговорювати можливий прихід на допомогу нашим футбольним суддям «відеоасистентів».
 
 
Після того, як на нещодавньому чемпіонаті світу так званий ВАР (відео­асистрефері) пройшов офіційне випробування, президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що вітчизняний футбол готовий до запровадження цієї революційної новації. Для цього у Будинку футболу вже навіть виділили кошти на закупівлю необхідної відеотехніки.
 
«Ми досягли домовленості з ФІФА та УЄФА щодо впровадження в українському футболі системи ВАР. Отримали дозвіл від Міжнародної федерації футболу на підписання договорів iз ліцензованою компанією, котра займається технологією ВАР, та дали добро комітету арбітрів ФФУ на придбання обладнання», — заявив Андрій Павелко.
 
Попри те, що ФІФА на чолі з її новим очільником Джані Інфантіно активно просуває відеоасистентів у суддівську практику, далеко не всі представники футбольного світу жваво підтримують нову ідею, проти котрої, до слова, наполегливо виступав попередній очільник Міжнародної федерації футболу Йозеф Блаттер.
 
Приміром, у Європейському футбольному союзі, котрий віднедавна очолює словенець Александер Чеферін, не поспішають втілювати в життя, котре перебуває під його контролем (зокрема, єврокубки) інноваційний продукт, називаючи його сируватим. Щось подібне про ВАР кажуть і в окремих провідних футбольних лігах Старого світу, попри те, що в останні роки там активно тестували систему відеоповторів.
 
Приміром, в англійській прем’єр-лізі відмовилися від послуг відеоасистента рефері через те, що 14 з 20 клубів, які беруть участь у турнірі, виступили проти нього, назвавши новітню технологію недопрацьованою.
 
Попри те, що після завершення чемпіонату світу-2018 Джані Інфантіно наголошував, що система ВАР дозволила мінімізувати ймовірність суддівської помилки, повністю ідеальною робота головного арбітра в компанії нового помічника все ж не стала.
 
Як приклад, доленосне пенальті, котре у фіналі ЧС-2018 Франція — Хорватія після перегляду відеоповторів та довгих вагань аргентинський рефері Нестор Пітана призначив у ворота хорватів, схиливши таким чином шальки чемпіонських терезів на бiк французьких футболістів.
 
«Пенальті такого роду (після потрапляння м’яча в руку) у фіналі чемпіонату світу не ставлять», — ледь не в один голос говорили всі незгодні з рішенням Пітани представники футбольної громадськості.
 
За великим рахунком, після запуску системи ВАР добре відомий своєю суб’єктивністю людський фактор нікуди не дівся, адже прийняття остаточного вердикту в сумнівних та спірних ситуаціях усе одно залишається за людиною зі свистком.
 
Не дивно, що після фіналу ЧС у Москві кількість противників «відеоповторів» у футболі серйозно не зменшилася. Так, одразу троє футболістів київського «Динамо» — Денис Бойко, Віктор Циганков та Микола Шапаренко — переконують, що «відеоасистент» футбольному рефері не потрібен. «Усе одно має місце людський фактор. І хоча повтори сприятимуть чесній грі, але через зупинки в матчі футбол втратить свою видовищність», — своїм баченням на ситуацію поділився молодий віце-капітан «Динамо» Циганков.
 
Утім, що б не казали футболісти, але вочевидь обо­в’яз­кове та тотальне запровадження системи ВАР у футбольному господарстві — це справа часу. Часу, котрий знадобиться технічним працівникам на виправлення отриманих від дійових осіб під час тестування зауважень та внесення до системи побажань футбольної спільноти.